"Hinnates Straujuma professionaalset kogemust ja häid töötulemusi, teen talle ettepaneku moodustada uus valitsus," ütles president ajakirjanikele, soovides Straujumale edasises töös edu, vahendab BNS.

Straujuma tänas riigipead ja erakondi toetuse eest. "Olen teadlik enda ees seisvatest ülesannetest ajal, mil parlamendivalimisteni on jäänud üheksa kuud. Usun, et valimistulemused sõltuvad sellest, kui edukaks uus valitsus kujuneb ja kui koostöövõimeline tulevane koalitsioon on. Olen rahul, et koalitsioon tuleb paremtsentristlik ning et kõik pooled on lubanud teha konstruktiivset koostööd."

Straujuma kandidatuuri pakkus pühapäeval välja ametist lahkuva peaministri Valdis Dombrovskise paremtsentristlik erakond Ühtsus.

President Bērziņš lükkas kõik Ühtsuse varasemad ettepanekud tagasi ning lubas ise 7. jaanuaril kandidaadi esitada, kui parteid ei suuda selleks ajaks ühegi sobiva isikuga välja tulla.

Mõlemad senised väiksemad koalitsioonpartnerid tsentristlik Reformipartei ja konservatiivne rahvuslaste ühendus on teatanud, et toetavad põhimõtteliselt Straujuma kandidatuuri.

Straujuma, kes seni oli olnud parteitu minister, võeti Ühtsuse pühapäevasel juhatuse istungil ametlikult erakonna liikmeks. Ministri enda sõnul toimus see tema enda soovil.

Dombrovskis teatas 27. novembril, et võtab poliitilise vastutuse 54 inimese elu nõudnud Riia Maxima toidupoe katusevaringu eest ja astub tagasi.

Ühtsuse juhtkond on seisukohal, et kui Straujumast saab järgmine peaminister, jätkab ta sama kurssi, mida alustas Dombrovskis.

Straujuma sõnul oleks tema üheks peamiseks eesmärgiks Läti majandusliku ebavõrdsuse vähendamine.