Delfi küsis juhuslike inimeste käest, kuidas nad loetud tundide pärast kasutusele tulevasse eurosse suhtuvad.

Nooremad inimesed tervitasid ühisraha kõige rohkem. Laura meelest on euro väga teretulnud. "Mulle tundub, et euro on hea. Mina soovin kindlalt, et oleksime rohkem Euroopas, sellepärast," ütles neiu.
"Lisaks pole vaja ju raha vahetada, kui kuskile sõita. Igal pool ühesugune raha!" lisas ta.

Laura nentis, et erilist nostalgiat tal lati suhtes pole, kuid ometi on tal natuke senikehtivaid münte ja kupüüre tallele pandud. "Mul on kodus latte ka alles hoitud, et mäletaks, kuidas need välja näevad. Aga üldiselt olen ma kõige uue poolt!"

Janis istus koos Ariaga pargipingil ja nautis ilusat ilma. Kui Eestist pärit ajakirjanikud end tutvustasid, hõikas ta rõõmsalt eesti keeles: "Ah, Eesti poiss! Kuidas käsi käiib!" Ta rääkis, et on pärit Valmiera kandist ja oskab mõne sõna eesti keelt.

Euro suhtes oli ta küll pooldav, ent natuke tagasihoidlikumalt. "No valitsus otsustas nii ja oli veendunud, et peab eurovaluutale üle minema. Kui selline soov valitsusel oli, siis las ta olla. Referendumit ju ei tehtud, et rahvas saaks hääletada," rääkis Janis.

Ta lisas, et oleks kindlasti tahtnud hääletada. "Oleksin kaalunud, sest asjal on ju omad plussid ja miinused. Aga põhimõtteliselt on euro Lätile hea. Oleme seal liidus, siis on vaja."

Janise sõnul ei teki tal homme käibele tuleva euroga mingeid probleeme. "Oleme juba eurosid näinud nii palu piltidel, et ma küll ei näe mingit probleemi nendega. Paari kuuga unustame [latid] juba ära!"

Ka ei uskunud tema, et euro võiks kuidagi hindu tõsta. "No võibolla mõne santiimi võrra.. Ja kui keegi tõstab näiteks piima või kala hindu, siis inimene ju näeb ja ei osta," arutles ta.

Kuid jutuajamise lõpus võttis Janis euro suhtes veel laiema, filosoofilisema seisukoha. "Ma olen väga positiivselt meelestatud. Me oleme euroliidus ja ei saa kõrvale jääda, see oleks kahjulik. Euroopa on meie väikeste Balti riikide jaoks pääsemine!"

Seevastu oma viimaste lattide eest tehtud sisseostudega poest tulnud Gunnar oli euro suhtes kategooriliselt eitav.

"Hinnad tõusevad ju! Ma mitte ainult eri arva nii, ma tean. Elektri hinnad tõuseva, gaasi hind... Ja vastavalt siis kõik teised hinnad ja päris palju. Samas palgad jäävad ju samaks," rääkis ta natuke nördinud toonil.

"Jään kindlasti latte igatsema. Läti jaoks on euro halb. Meie juhtkond, Läti Pank ja peaminister, ei tegelenud üldse monetaarpoliitikaga. Oma valuutaga oleks saanud majandust mõjutada, seda oleks tulnud kindlasti teha, sest meil on ju nii väikesed palgad. Oleks tulnud rahapoliitikaga seda mõjutada," põhjendas ta oma vastuseisu ja jätkuvat usku lati vajalikkusesse.