Valitsusväed võtsid naftarikka Jonglei osariigi pealinna Bori eelmisel nädalal verises lahingus tagasi, kuid endisele asepresidendile Riek Macharile ustavad mässulised ei soovi nii kergesti alla anda, vahendab CNN.

Lõuna-Sudaani informatsiooniministri asetäitja Rachel Nyedak Paul ütles CNN-ile, et relvarahu tähtaeg kukub teisipäeva pärastlõunal.

Lõuna-Sudaani dinkade etnilist rühma esindav president Salva Kiir süüdistas Macharile lojaalseid vägesid, kes esindavad nueri kogukonda, riigipöördekatses. Kaks meest on pikalt olnud poliitilised rivaalid ning Kiir vabastas Machari ametist juulis.

Kiir ütles esmaspäeval CNN-ile, et Aafrika riigid oleksid pidanud tegutsema kiiresti, et aidata mäss maha suruda.

Kui teine pool ei nõustu läbi rääkima, lubas Kiir võidelda. Mõlemal juhul taastatakse tema sõnul rahu.

Ida-Aafrika riigijuhid andsid reedel vaenupooltele neli päeva relvade mahapanemiseks. Kui seda ei tehta, ähvardati konflikti lõpetamiseks tegutsema asuda.

Uganda president Yoweri Museveni ütles, et kui Machar ei nõustu läbirääkimistega, hakkavad teised riigid teda jahtima.

Peamine võitlustanner on olnud strateegiliselt tähtis Bori linn riigi keskosas.

Sudaani vabastusarmee pressiesindaja kolonel Phillip Aguer hoiatas nädalavahetusel, et umbes 20 000 nueri, kes moodustavad Macharile ustava niinimetatud valge armee, liiguvad Bori suunas.

Sõjategevus algas 15. detsembril Lõuna-Sudaani pealinnas Jubas. See levis kiiresti üle riigi ning teatati massilistest tapmistest.

Vähemalt 122 000 inimest on olnud sunnitud kodudest lahkuma, teatas ÜRO. Üle tuhande inimese on hukkunud.