Ameerika Ühendriikide ettevõte ITT Exelis Inc. valmistatavat radarit hakatakse kasutama lennuväljal maanduva õhusõiduki asukoha määramiseks lõpplähenemisel maandumisrajale. Radari abil saab teavet maanduva lennuvahendi kõrvalekaldumistest ettenähtud lähenemisteekonnast ning lennuvahendi kaugusest ettenähtud puutepunktini.

Radar paigaldatakse kaitseväe Ämari lennuväljale, kus praegu on võimalik maanduda tsiviillennunduses kasutatavate navigatsioonivahenditega. Osadel lahingulennukitel selline varustus aga puudub ning uue radari kasutuselevõtt võimaldab ka neil Ämaris maanduda.

Kaitseministeeriumi kaitseinvesteeringute asekantsleri Ingvar Pärnamäe sõnul on radar oluline samm lennubaasidele NATO poolt ettenähtud standardite kehtestamise suunas. „Täppislähenemisradar tagab, et kõiki tüüpi lahingu- ja tsiviillennukid saavad Ämari Lennubaasis maanduda,“ ütles Pärnamäe. „See on oluline nii Balti õhuruumi turvamiseks, õppuste korraldamiseks kui ka selleks, et Eesti saaks vajadusel oma pinnal vastu võtta liitlasvägesid.“

„Täppislähenemisradari hange on viimaseid mahukaid hankeid Ämari Lennubaasi varustamiseks ja selleks, et see oleks võimeline NATO lennuväljana funktsioneerima,“ lausus Pärnamäe.

Hankelepingu maht on 7,1 miljonit eurot. Uus radar jõuab Eestisse 2015. aasta suvel.