Nimelt on Taani toiduamet avastanud, et Euroopa Liidu reeglite järgi tuleks piirata enimkasutatavas kaneelisordis sisalduva ühendi nimega kumariin kasutamist, vahendab The Telegraph.

Taanlaste teatel tuleb EL-i reeglite kohaselt piirata kumariini kasutamist "igapäevastes pagaritoodetes" 15-milligrammini kilo kohta. Selline piirang suretab aga sisuliselt välja traditsiooniliste Taani ja ka Eestis väga populaarsete kaneelirullide müügi.

Otsus on ärevile ajanud suure osa Taani pagaritest ning eelkõige seetõttu, et nende naaber Rootsi on otsustanud säilitada enda versiooni kaneelirullidest nimetades nende klassifikatsiooni ümber hooajaliseks tooteks. See aga lubab neil kasutada kumariini kolm korda lubatust rohkem ehk 50 milligrammi kilo kohta.

"See on kaneelirullide, nagu me neid täna teame, lõpp," ütles lehele Taani pagarite ühingu juht Hardy Christensen.

Siiski on Taani riik hetkel keeldu leevendanud ja lükanud selle kohaldamise edasi tuleva aasta veebruarikuusse. Seniks aga on sarnaselt Norraga antud inimestele edasi sõnum, et üleliigset kaneelirullide tarbimist tuleks vältida.

Briti teadlased leiavad aga, et kumariini kogus, alates millest on ta inimesele kahjulik, on vaieldav, mistõttu ei tõtta britid seda EL-i keeldu enda seadustesse veel kirjutama.

2010. aastal Suurbritannia toiduameti läbi viidud uuring näitas, et keskmine kumariini sisaldus ainet sisaldavaid tooteid kasutavates brittides oli 0.0018 milligrammi kehakaalu kilo kohta. See on aga 55 korda väiksem EL-i seatud piirist.

Niisamuti leiti ka näiteks, et Lõuna-Aasia elanike, kelle kaneelisarnaste vürtside tarbimine on ligi 10 korda suurem, kui brittidel, kehas sisaldus kumariini viis korda vähem EL-i seatud piirist.

Eesti põllumajandusministeeriumi toidu üldnõuete büroo juhataja Haidi Kanamäe sõnul eelpool nimetatud keeld siiski meile ei kehti, kuna meie toidud kumariini ohtlikul määral ei sisalda.

"2008. aastal analüüsiti kumariini sisaldust Eestis müügilolevates kaneelilisandiga valikpagaritoodetes ja hommikusöögihelvestes, kokku 13-s toiduproovis. Enamike toodete puhul jäi kumariini maksimaalne sisaldus lubatud piirnormi piiresse," ütles Kanamäe Eesti Päevalehele.

"Kokkuvõtvalt võib öelda, et tarbides kaneelilisandiga tooteid mõistlikult, mitte regulaarselt ja pikaajaliselt, ei ole terviseriski vaja karta. Pigem on kaneeli sisaldavate toodete nö ohutu koguse (eelpool toodud näite puhul 400g) tarbimise puhul ohuks hoopis liigne rasva ja süsivesikute kogus."

Ametnik lisas ka, et eelpool nimetatud keeld kehtib tegelikult juba 2008. aasta detsembrist ja seda kohaldatakse teatud toodetes alates 2011. aastast.

Suurbritannia toiduameti juhi Paul Nuttalli sõnul peaks tema arvutuste kohaselt inimesed sööma kaneelimürgituse saamiseks nii palju kaneelirulle, et nad sureks enne ülesöömisesse, kui mürgitusse.

Kumariin on heterotsükliline ühend, mis on värvitu ja millel on iseloomulik lõhn, mis meenutab heina lõhna. Seda ainet esineb väga paljudes taimedes ja nende eeterlikes õlides, nagu näiteks valges ja kollases mesikas, lõhn- ja maarjaheinas.