„Vaatamata absoluutsele enamusele Tallinna volikogus, tuleb keskerakondlastel kinni pidada riigi seadustest ja enda poolt vastu võetud kordadest,“ tuletas sotsiaaldemokraatide saadetud pressiteates meelde Tallinna linnavolikogu Sotsiaaldemokraatliku erakonna fraktsiooni aseesimees Anto Liivat.

„Loodetavasti tunnistavad linnajuhid oma eksimust kulukate kohtuprotsessideta ning toovad ebaseaduslikult vastuvõetud linnaeelarve ja parkimistasude tõusu tagasi linnavolikogu saali,“ lisas Anto Liivat.

20. detsembril otsustasid Keskerakonna saadikud Tallinna linna 2014. aasta eelarve eelnõu kolmandal lugemisel tõsta hüppeliselt parkimistasusid. Kohalike maksude seaduse alusel on parkimistasu kohalik maks. Tallinna linna põhimääruse alusel aga tuleb kohalikud maksud kehtestada või nende suurust muuta enne eelarve vastuvõtmist. Parkimistasude tõstmine eelarvemenetluse käigus on vastuolus linna põhimäärusega.

Vabariigi valitsuse seaduse alusel on maavanemal õigus teha kirjalik ettepanek tunnistada kohaliku omavalitsuse õigusvastane haldusakt kehtetuks või viia see õigusnormidega vastavusse. Kui omavalitsus seda ei tee, võib maavanem pöörduda protestiga halduskohtusse. Maavanem võib kohaliku omavalitsuse õigusakti seadusele vastavuse kontrollimiseks pöörduda ka õiguskantsleri poole.