"Ma ei usu jõulumüsteeriumisse, kuigi seda usku soovisin britlaste lähedastele: "Ei ole lund, üksnes mustad jõulud on mu südames. Usk teeb kõik võimalikuks, lootus paneb asjad toimima, armastus muudab kõik kauniks. Olgu teil jõuludeks kõike neid - see on mu jõulusoov teile."

Piraaditõrjuja ema ütles Dellfile, et kas mehed ja millised neist on vabad, selgub alles pärast  kohtuotsuste koopiate saamist, nii süüdistuse esitamise ja kautsjoni kohta. "Seni oleme endiselt kogu advendiaja tulistel sütel."

Oktoobri keskel India rannikul kinni peetud Eestist pärit piraadikütid lasti täna kautsjoni vastu vabaks, ütles piraaditõrjeteenust pakkuva firma AdvanFort kommunikatsioonidirektor David Yonkman.

Laevafirma andmeil vabastatakse kohtuniku täna tehtud otsusega kautsjoni vastu kõik Seaman Guard Ohio 35 meeskonnaliiget. “Vabanemine toimus tänu AdvanForti järjekindlale ööpäevaringsele tööle,” ütles Yonkman, kelle sõnul on nüüd vaja teha kõik, et piraadikütid igasugustest süüdistustest vabastada.

“Kõige pakilisem ja tähtsam kõigi osaliste jaoks oli nende [piraadiküttide] vanglast pääsemine.” AdvanFort kinnitab, et maksab kinni meeste kautsjoni ja nende majutamise, transpordi ja muu vajaliku Indias viibimisel – kohtunik seadis tingimuse, et piraadikütid ei tohi Tuticorini linnast lahkuda.

Eesti päritolu 14 laevakaitsjat peeti kinni 12. oktoobril India lõunatipu juures Tuticorini lähedal. India võimuorganite väitel sisenes relvastatud alus ebaseaduslikult India territoriaalvetesse. AdvanFort eitab neid süüdistusi.

Laevakaitsjaid hoiti mitu kuud Lõuna-India Tamil Nadu osariigi pealinna Chennai vanglas. Kokku on uurimise all 35 laevameeskonna liiget: peale 14 eestlase ka britte, indialasi ja ukrainlasi.