Mitme Venemaad käsitleva raamatu autor politoloog Alexander Rahr ütles reede hilisõhtul teleusutluses, et Hodorkovski dramaatilise vabastamiseni viis varjatud diplomaatia Venemaa ja Saksamaa vahel, kirjutas BNS.

Eratelekanalile RTV antud intervjuus üritas Rahr prognoosida kümme aastat vanglas veetnud Venemaa kunagise rikkaima mehe ja Kremli-kriitiku võimalikku rolli tulevikus. Mõned on näinud Hodorkovskis president Vladimir Putini vastase protestiliikumise võimalikku moraalset liidrit, ent Rahr ei usu Hodorkovski naasmist poliitikasse ning peaaegu välistab selle.

"Ma võib-olla liialdan, kuid ta võib hakata Solženitsõni rada käima," pakkus politoloog.

Rahr meenutas, et Nõukogude vanglavõrgustike õudusi paljastanud ja riigist lahkuma sunnitud "Gulagi arhipelaagi" autor tuli 1974. aastal algul Saksamaale ning sõitis seejärel Šveitsi ja Ameerikasse, kus kirjutas raamatuid ja rääkis nii maailma kui Venemaa tulevikust.

Esimene Hodorkovskist vabanemise järel avaldatud pilt kujutab teda rääkimas Saksa endise välisministri Hans Dietrich Genscheriga, kes kulissidetagustel kõnelustel Berliini toel tema vabastamise saavutas. Rahr kirjeldas enda rolli selles "härra Genscheri" tõlgina.

Politoloogi sõnul leidis vabastamine aset pärast varjatud diplomaatilisi samme ja isiklikke kõnelusi Genscheri ja Putini vahel.

"Tänu jumalale on Saksamaal endiselt olemas need salajased .... kanalid Venemaaga, mis selles olukorras vilja kandsid," lisas ta.

Vanglaametnikud ajasid Hodorkovski Karjala Segeža linna vangilaagris üles reede öösel kell kaks. "Vanglaülem rääkis talle võimalusest välismaale minna ning küsis, kas ta on selleks valmis. Ta nõustus," kirjeldas Rahr.

Hodorkovski toimetati seejärel kopteriga Peterburi, kuhu talle oli järele tulnud Saksamaalt saabunud eralennuk.

Berliini Schönefeldi lennuväljal tervitas Hodorkovskit Genscher, kes teda vabanemise puhul õnnitles ja Adloni hotelli viis.

Tänaseks tegevuse lõpetanud naftafirma Jukos juht mõisteti 2005. aasta mais ja 2010. aasta detsembris süüdi maksupettuses, nafta riisumises ja rahapesus. Kahe otsusega kokku said Hodorkovski ja tema äripartner Platon Lebedev 14-aastase vanglakaristuse, mida hiljem on lühendatud.

Lebedev peaks vabanema 2014. aasta mais, tema advokaadi Aleksei Mirošnitšenko sõnul kavatsevad nad arutada armuandmispalve esitamist.

Kriitikud peavad Hodorkovski vahistamist 2003. aastal Kremli kättemaksuks poliitilise väljakutse esitamise eest. Toona Venemaa suurima naftafirma Jukos juht rahastas Putini esimesel ametiajal opositsioonierakondi ja hellitas väidetavalt ka ise poliitilisi ambitsioone. Hodorkovski vahistamisega kärpis Kreml niinimetatud Vene oligarhide tiibu, saates sõnumi, et igaüht, kes ebasoosingusse satub, võib tabada tema saatus - aastad vanglas.

Ärileht Vedomosti võrdles teadet Hodorkovskile armuandmisest "trumpkaardiga", mille Putin kriitilisel hetkel varrukast välja tõmbas.

"Hodorkovski isiklikult ei kujuta süsteemile enam mingit ohtu," kirjutas leht, kuid märkis, et ka tema vabastamine "ei paranda kümne aasta eest majandusele ja ühiskonnale löödud haavu".

"Investeeringud ei naase, ettevõtted, mis suleti või jäid loomata, ei sünni uuesti, emigreerunud inimesed ei tule tagasi."