"Prantsuse kaitseminister helistas mulle eile ja esitas Prantsuse vabariigi nimel abipalve, et Eesti toetaks Prantsusmaad Kesk-Aafrika missoonil,“ kinnitas Reinsalu Delfile.

Reinsalu sõnul olid ka mõlema riigi kaitseväe juhatajad eile omavahel kontaktis.

"Analüüsime hetkel intensiivselt olukorda Kesk-Aafrika vabariigis ja kaitseväe võimalusi abi osutada vastavalt Prantsusmaa palvele," ütles Reinsalu.

"Palusin kaitseväel saata Kesk-Aafrika vabariiki koha peale eksperdid, kes koostavad omapoolse hinnangu olukorra kohta," rääkis Reinsalu konkreetsetest sammudest. "Praeguses olukorras kujundame lähiajal otsuse, millisel kujul peame Prantsusmaa abistamist otstarbekaks."

Reinsalu rõhutas, et võimliku missiooni kohta peab otsuse langetama riigikogu.

Rensalu sõnul on Kesk-Aafrika Vabariik (KAV) humanitaarkatastroofi veerel. „Prantsuse vabariigi sõjaline missioon on olnud vältimatult vajalik olukorras, kus riigi keskvalitsus ei suuda julgeolekut riigis kontrollida,“ selgitas Reinsalu.

Kaitseminister Reinsalu sõnul on Eesti laiem huvi, et massilist inimeste hukkumist põhjustav katastroof ära hoida. Samuti on tema sõnul tähtis, et äärmuslikus vormis religioosne ebastabiilsus ei leviks üle kontinendi.

Prantsusmaa presidendi Francois Hollande sõnul on Poola pakkunud abi transpordi osas ja valimis panustama ka „personaliga“. Belgia ja Eesti on avaldanud samuti valmisolekut „teatavate“ operatsioonide osas abistada, teatas Voice of America.

Kaitseminister Reinsalu sõnul peegeldas Pranstusmaa president peaminister Andrus Ansipi Euroopa Liidu ülemkogul öeldut.

Reinsalu sõnul tugines president Holland Ansipi Euroopa Liidu ülemkogul räägitule, kus Ansip väljendas Eesti solidaarsust Prantsusmaaga ja ütles, et Eesti ei jäta Prantsusmaad kindlasti üksi.

Välisministeeriumi teatel pole Kesk-Aafrikasse abi saatmise teemal tõsist arutelu veel olnud, kuid Euroopa Liidu välisministrid arutavad teemat 20. jaanuaril Euroopa Liidu välisministrite kohtumisel.