Selveri avalike suhete juht Annika Vilu ütles Delfile, et mullusega võrreldes on kauplustekett lahtiolekuaegu aastavahetusel lühendanud.

"24. detsembril sulgeme kõik oma kauplused kell 20. Aasta viimasel päeval on Tallinna ja Harjumaa kauplused avatud kella 21-ni ning teiste linnade poed 20-ni. 1. jaanuaril avame pea kõik kauplused kell 13," rääkis Vilu.

Vilu sõnul tehakse jõulukuu töögraafikud valmis novembris ning enne seda saavad töötajad oma soovid kirja panna. "Alati leidub nii neid inimesi, kes tahavad pühade ajal perega kodus olla, kuid on ka neid, kes soovivad topelt tasuga tööd teha".

Jõulude eelne aeg on Vilu sõnul kaubanduses aasta kiireim ja sellel ajal on tööl pea kõik meie inimesed. Pühadeaeg on juba rahulikum ning siis saab pood rohkem töötajate soovidega rohkem arvestada. "Selleks, et kaupluste koormust pisutki leevendada, teevad kontoritöötajad jõulude ja aastavahetuse eelsetel päevadel tööd erinevates Selveri poodides kaupa välja pannes," sõnas Vilu.

AS Prisma Peremarketi turundusjuht Silver Säga sõnul suletakse poed 24. ja 31. detsembril kell 21.00 ning sellise graafiku järgi on nad avatud mitu aastat.

"Prismas on töötajaid, kes soovivad sel ajal pigem tööl olla, kuid on ka neid inimesi, kes soovivad pühad kodus veeta. Pühade ajal püüame graafikute koostamisel Prismas töötajate soovidele loomulikult võimalikult palju vastu tulla," ütles Säga.

Noored appi


Rimi Eesti Food AS pressiesindaja Katrin Bats ütles, et pühade ajal on neil pigem rohkem müüjaid tööl ning kauplustes on abiks ka kontoritöötajad. "Lisatööjõu värbamiseks oleme välja kuulutanud jõulumaleva nimelise aktsiooni, millega värbame noori pühadeperioodiks appi. Huvi ajutise töö vastu noorte hulgas on olnud väga suur," rääkis Bats.

Töögraafik valmib Rimi keti kauplustes, kuhu kuulubad ka Säästumarketi poed iga kuu alguses ning Batsi sõnul võetakse arvesse ka töötajate soove. "Suur hulk töötajaid on huvitatud pühade ajal töötamisest veidi kõrgema töötasu pärast. Samas annab see võimaluse saada vabu päevi neile, kes soovivad just siis puhata."

Stockmanni pressiesindaja Erica Järve sõnul on viiamstel aastatel pood olnud avatud samadel kellaaegadel. "Tööle on arvestatud piisav arv klienditeenindajaid, et teeninduse kvaliteet ei kannataks ning et tööl olevad müüjad jaksaks õhtul koju minnes veel ka perega suhelda ja jõule tähistada".

"Graafikute tegemisel arvestatakse võimalusel ka töötajate soove ja kuna tegemist on topelttasustatavate päevadega, siis suuri probleeme aasta lõpus töötajate leidmisega ei teki. Samuti on meil palgatud alati ka arvestatav määr jõuluabilisi, tänu kellele põhipersonali koormus mõnevõrra väheneb," lisas Järv.

Kaubamaja kommunikatsioonispetsialisti Liis Hinsbergi sõnul arvestavad poed töögraafikute tegemisel klientide hulgaga ning planeerime tööle optimaalse arvu teenindajaid, et kõigil teenindajatel oleks võimalus puhkepausiks või sobiva pikkusega vahetuseks. "Pühade ajal töötamise jagamisel arvestame inimeste soove ja vajadusi," sõnas Hinsberg.