Vaatamata ohtlikule elukutsele oleks kuulsal spioonil olnud suurem oht surra maksahaigusse või joobes autojuhtimise tagajärjel kui näiteks kuuli läbi, selgub uurimusest, mis avaldati ajakirjas British Medical Journal, vahendab Daily Telegraph.

Sellise kokteilide tarbimise juures oleks Bondi käed pidevalt värisenud, mistõttu ei olekski ta oma jooke segada saanud ja see seletab läbi raputatud Martini eelistamist.

Uurijad lugesid kuue kuu jooksul läbi Ian Flemingi kõik 14 Bondi raamatut, et teha kindlaks, kas salaagent oleks olnud võimeline sellise ränga joomise juures oma ametiga toime tulema.

Uurijad märkisid üles iga korra, kui 007 alkoholi jõi ja arvutasid välja, mitu ühikut ta ära tarbis.

Bondi keskmine alkoholitarbimine oli kuni 92 ühikut igal nädalal, mida on enam kui neli korda rohkem kui soovitatav piirmäär.

Kõige rohkem jõi Bond ühe päeva jooksul 49,8 ühikut.

Suurbritannia rahvuslik tervishoiuteenistus (NHS) soovitab, et mehed ei tohiks regulaarselt tarbida rohkem kui 3-4 ühikut päevas ning naised 2-3.

87,5 päeva jooksul, kui Bondil oli võimalus juua, oli tal vaid 12,5 alkoholivaba päeva. Tihti juhtis ta purjus peaga ka autot.

Eksperdid ütlesid, et mõistavad survet alkoholi tarbida, kui tuleb töötada rahvusvaheliste terroristide ja kõrgete panustega õnnemängijatega, kuid nad soovitaksid Bondil joomise asjus abi paluda.

„Me jälgisime Bondi alkoholitarbimist pikema aja jooksul ning tema tarbimine langes karjääri keskel, kuid kasvas taas järk-järgult lõpu poole,“ ütles Nottinghami ülikooli haiglate NHS-i trusti esindaja Patrick Davies. „See pidev, aga varieeruv joomise muster elu jooksul on registreeritud alkoholist põhjustatud maksahaigusega patsientidel.“

Uuringud näitavad, et alkohoolikud alahindavad oma tarbimist umbes 30 protsendi võrra, mis tähendab, et Bond jooks 130 ühikut nädalas.

Bondil oleks uurijate sõnul tõsine oht saada alkoholi põhjustatud maksahaigus, tsirroos, impotentsus ja muud alkoholi põhjustatud terviseprobleemid koos tõsise ohuga saada joomise tõttu vigastada või surma.

„Me jõudsime järeldusele, et James Bond poleks tõenäoliselt suutnud oma jooke segada, isegi kui ta oleks tahtnud, alkoholi põhjustatud värina tõttu,“ ütles Davies.