Seaduseelnõu lubaks alaealistele eutanaasiat juhul, kui nad on parandamatult haiged, on suurtes valudes ning ei ole olemas võimalust nende piinade leevendamiseks, vahendab AFP.

Eutanaasiataotluse peavad heaks kiitma patsiendi raviarstid ja vanemad.

„Me tahame selle seaduse vastu võtta enne parlamendi laialisaatmist,“ ütles sotsialistist rahvaesindaja Karine Lalieux. Parlamendivalimised toimuvad Belgias mais.

Belgia seadustas eutanaasia 18-aastastele ja vanematele inimestele 2002. aastal ja järgiks nüüd naaberriigi Hollandi eeskuju, kus on lubatud halastussurm ka lastele alates 12. eluaastast.

Belgia seaduseelnõus ei määrata vanusepiiri, kuid öeldakse, et patsient peab olema oma olukorrast teadlik ja mõistma eutanaasiataotluse tähendust.

Arvatakse, et laste eutanaasiajuhtumeid oleks 10-15 aastas, kui võtta arvesse arstide ja õdede ütlusi, et tegelikkuses viiakse lastele eutanaasiat seaduseväliselt juba praegu läbi parandamatute haiguste ja füüsilise piina puhul.

Eelmisel kuul kutsus 16 lastearsti seadusandjaid üles seaduseelnõu heaks kiitma.

„Miks jätta alaealised sellest võimalusest ilma,“ öeldi avalikus kirjas, milles väideti, et alla 18-aastased on võimelised tegema informeeritud ja küpseid otsuseid, kui nad seisavad silmitsi surmaga.

„Kogemused näitavad meile, et tõsiste haiguste ja peatse surma puhul saabub alaealistele väga kiiresti suur küpsus kuni selleni välja, et nad suudavad paremini oma elu kohta tagasisidet anda ja ennast väljendada kui terved inimesed,“ kirjutasid arstid.

Küsitluse järgi on kolm neljandikku belglastest alaealistele eutanaasia lubamise poolt, kuid selle vastu on grupp kristlaste, moslemite ja juutide usujuhte.