Jantjie ütles ajalehele, et kaotas keskendumise, hakkas kuulma hääli ja nägema hallutsinatsioone, vahendab AFP.

„Ma ei saanud midagi teha. Ma olin üksi väga ohtlikus olukorras,“ ütles Jantjie. „Ma püüdsin ennast kontrollida ja mitte näidata maailmale, mis toimus. Mul on väga kahju. Selline oli olukord, kust ma ennast leidsin.“

Jantjie viiplemine mälestusteenistusel, kus ta tõlkis teiste hulgas USA presidendi järelehüüet, kutsus esile pahameele kurtide kogukonnas ja valitsuse juurdluse.

Kaplinna viipekeele haridus- ja arendamiskeskuse direktor Cara Loening nimetast Jantjiet täielikuks petiseks, kelle viiplemine nägi välja, nagu ta tahaks kärbseid näo ja pea juurest eemale peletada.

Küsimusele, miks ta lihtsalt lavalt ei lahkunud, vastas Jantjie, et arvestades ürituse ajaloolist tähtsust, tundis ta end olevat kohustatud jääma, kuigi ei kuulnud ega suutnud korralikult keskenduda.

„Elu on ebaõiglane. See haigus on ebaõiglane,“ ütles Jantjie. „Kõik, kes seda haigust ei mõista, arvavad, et ma lihtsalt mõtlen selle välja.“

Intervjuus The Starile ei puudutatud asjaolu, et Jantjie pädevus oli kahtluse alla seatud juba enne mälestusteenistuse algust.

Lõuna-Aafrika tõlkide instituut teatas, et neil oli varem valitseva erakonna Aafrika Rahvuskongressi üritustel viibelnud Jantjie kohta kahtlusi juba enne.

Instituudi juht Johan Blaauw teatas, et Jantjie kohta oli tulnud kaebusi, kuid valitsev partei ei võtnud midagi ette.