Sotsiaalminister Taavi Rõivas rääkis valitsuse pressikonverentsil, et programmi alusel osutab Eesti töötukassa tööturuteenuseid tööd otsivatele inimestele ja tööandjatele ning maksab töötutele tööturutoetusi.

Programm hõlmab nii tööturuteenuste ja toetuste seaduses sätestatud teenuseid ja –toetusi, kui ka teisi, seadusega võrreldes soodsamatel tingimustel osutatavaid teenuseid.

Ministri sõnul on programmi eesmärk aidata inimestel tööd leida ja toetada tööandjaid sobivate töötajate leidmisel.

2014. ja 2015. aastal jätkatakse 2012.–2013. a tööhõiveprogrammiga analoogsete tööturuteenuste osutamisega ja tööturutoetuste maksmisega. Samas nähakse eelnõuga ette mitmeid senisest soodsamaid tingimusi.

Näiteks tõstetakse tööandja tööruumide ja –vahendite kohandamise hüvitamise määra 50-protsendilt kuni 75-protsendini. Muu hulgas laiendatakse tugiisikutega töötamise teenuse saajate ringi, hõlmates sellesse pikaajalised, sõltuvusprobleemide ja sotsiaalsete erivajadustega töötud ning suurendatakse tugiisikutega töötamise mahtu 700 tunnilt kuni 1000 tunnini.

Ühtlasi laiendatakse ettevõtlusega jätkamise toetamise võimalusi ning võimaldatakse tööandjale palgatoetust lisaks tähtajatu töölepingu sõlmimisele ka tähtajaliselt sõlmitud töölepingu korral.

Programmis kavandatud tegevusi rahastatakse tööturuteenuste ja –toetuste sihtkapitalist, mis koosneb töötuskindlustuse vahenditest ja riigieelarvelistest eraldistest.

Valitsus on tööhõiveprogrammi koostamisel arvestanud, et 2014. aasta sügisest lisanduvad Euroopa Sotsiaalfondist kaasrahastatavad meetmed noortele, puudega ja töövõimekaotusega inimestele ning vanaduspensionieas tööotsijatele.