Kui agentuur Associated Press küsis selle kohta kommentaari Lõuna-Aafrika Vabariigi valitsuselt, öeldi sealt, et ettevalmistamisel on avaldus.

Kolm viipekeele eksperti ütlesid, et mees ei viibelnud Lõuna-Aafrika ega Ameerika viipekeeles. Lõuna-Aafrika viipekeel katab riigi kõiki 11 ametlikku keelt.

Tundmatu mees, keda nähti üle kogu maailma näiteks USA presidendi Barack Obama kõrval, liigutas oma käsi, kuid sellel ei olnud mingit tähendust, teatas Lõuna-Aafrika kurtide liidu direktor Bruno Druchen.

Ametlik viipekeele tõlk Nicole Du Toit, kes samuti ülekannet jälgis, ütles telefoniintervjuus, et laval olnud mehe viiplemise teesklemine oli piinlik.

„See oli kohutav, absoluutne tsirkus, tõesti, tõesti halb,“ ütles Du Toit. „Ainult tema mõistab neid žeste.“

Lõuna-Aafrika Vabariigi parlamendi liige Wilma Newhoudt, kes on kurt, ütles samuti, et mees ei öeldnud oma käte liigutamisega midagi.

Valitsus on algatanud juhtumi osas uurimise, kuid tulemusteni ei ole veel jõutud, kuna praegu kulub suurem ressurss pühapäevase matusetseremoonia korraldamisele apartheidvastase võitluse sümboli ja riigi esimese mustanahalise presidendi Mandela kodukülas Qunus, ütles presidendikantselei minister Collins Chabane.

Ajaloolist tseremooniat Soweto jalgpallistaadionil saatsid lisaks viipetõlgi-skandaalile veel mitmed kehvast korraldustööst tingitud äpardused. Nimelt ei suutnud ühistranspordisüsteem teenindada üritusele suunduvaid rahvamasse ning kümnetel tuhandetel staadionile jõudnutel jäid riigipeade kõned helisüsteemi rikke tõttu kuulmata. Samuti ei pidanud suur hulk ürituse alguse eel staadionile saabunuid eksituse tõttu läbima politsei turvakontrolli.