See tähendab, et riigis on lubatud nii marihuaana omamine, tarbimine, kasvatamine ja vastava loa olemasolul ka sellega kauplemine. Iga täiskasvanud Uruguay kodanikul on võimalus osta 40 grammi marihuaanat kuus apteegist, millel on müügiluba. Kodus on lubatud kasvatada kuut kanepitaime, vahendab BNS.

Edasi läheb eelnõu president José Mujicale allkirjastamiseks, kes on plaani suurimaid toetajaid, kuigi pole marihuaanat oma sõnul kunagi tarvitanud.

Ülemkojas domineeris Mujica valitseva Laia Rinde koalitsioon, mis soovis muuta Uruguay esimeseks riigiks, kus valitsus on seadusliku marihuaanaäri keskmes.

Kongressi alamkoda on eelnõu juba heaks kiitnud ja senat tõrjunud kõik parandusettepanekud.

Arvamusuuringute kohaselt on kaks kolmandikku uruguaylastest kava vastu, seda hoolimata jõulisest kampaaniast televisioonis ja muust lobitööst, mida on rahastanud miljardärist investor ja filantroop George Soros, kes oma Avatud Ühiskonna Fondi (Open Society Foundation) ja Uimastipoliitika Alliansi (Drug Policy Alliance) kaudu on ettepanekule jõuliselt kihutustööd teinud.

"On aeg, et me näeme üht riiki läbikukkunud keelumudelit julgelt kõrvale heitmas ja proovimas innovaatilisemat, kaastundlikumat ja targemat lähenemist," ütles esmaspäeval alliansi esindaja Hannah Hetzer.

Mujica sõnul on eesmärk organiseeritud kuritegevus marihuaanaärist välja tõrjuda, mitte uimastikasutust propageerida. Kavale on vastu seisnud haridustöötajad, psühhiaatrid ja faramatseudid. Viimaste sõnul kahjustaks marihuaana müümine kõrvuti retseptiravimitega nende elukutse kuvandit.