Peaministrid allkirjastasid koostöömemorandumi digitaalselt teisipäeval – peaminister Ansip Tallinnas ning Katainen Helsingis. See on teadaolevalt esimene digiallkirjastatud rahvusvaheline kokkulepe maailmas, mis on sõlmitud ID-kaarte kasutades.

Uus ID-kaardi baastarkvara versioon toetab nüüd ka Soome kodaniku ID-kaarti, võimaldades Eesti ja Soome riigiasutustel teavet vahetada, ettevõtetel ja inimestel lepinguid sõlmida ja muid dokumente digiallkirja abil vahetada.

Eesti ja Soome vahel sõlmitud koostöömemorandum on oluline verstapost pikas ja edukas info- ja kommunikatsioonitehnoloogiaalases koostöös. Eestil on olnud Soomelt palju õppida, näiteks võttis Eesti 2002. aastal Soomest eeskuju eID alal.

Koostöömemorandumi ühe keskse kokkuleppena hakatakse koos soomlastega riiklikku andmevahetuskihti ehk X-tee lahendust ühiselt edasi arendama. Selle suurim kasu seisneb selles, et kodanikelt ja asutustelt küsitakse andmeid vaid üks kord. Koostöö aluseks on Eestis kasutusel olev riiklik andmevahetuskiht ehk X-tee senine lahendus. Soomes X-tee laadse lahenduse kasutuselevõtu najal hakatakse pakkuma ka piiriüleseid e-teenuseid, esimesed pilootprojektid on 2014. aastal selleks valmimas.

Täna peaministrite vahel toimuval kohtumisel on plaanis käsitleda ka kahepoolseid suhteid laiemalt ja päevakajalisi teemasid, nagu näiteks ootused eelolevale Euroopa Ülemkogu kohtumisele.