TTÜ biorobootika keskuse juhataja prof Maarja Kruusmaa sõnul oli suur hulk külastajatest on lapsed, kellele töötati välja ka spetsiaalne arvutimängu, millega saab ise robotit juhtida ja virtuaalselt laevavrakilt aardeid välja tuua.

Käisite just Londonis näitusel – kuidas tervitasid uut robotit külalised ja ajakirjanikud?

Hinnanguliselt külastas Londoni teadusmuuseumi meie sealoleku ajal vähemalt 4 000 inimest. Meie kilpkonnarobot pälvis väga ulatusliku meediakajastuse: andsime intervjuusid agentuuridele nagu BBC, SkyNews ja Discovery News, meie kilpkonnaroboti videot YouTube's on vaadatud ligi 90 000 korda. Esialgne ülevaade näitab, et U-CAT ja Tallinna Tehnikaülikool on pälvinud tähelepanu vähemalt 90 erinevas meediaväljaandes ja 12 eri keeles.

Mis on U-cat ja kuidas seda kasutatakse?
U-CAT on allveerobot, mis sai oma nime Facebooki nimevõistlusel ja sellele järgnenud hääletusel (Underwater Curious Archaeology Turtle). U-CAT on Biorobootika Keskuse doktorandi Taavi Salumäe kontseptsiooni järgi ehitatud robot, spetsiaalselt allveearheoloogidele. Euroopa Liidu 7. raamprogrammi projekt ARROWS, milles biorobootika keskus osaleb, on seadnud endale ülesandeks arendada välja tehnoloogiaid, et abistada allveearheolooge. Meie ülesanne on töötada välja robot, mis on võimeline sukelduma laevavrakkidesse.

Allveearheoloogid soovisid meilt robotit, mis on väike ning hea manööverdusvõimega, et filmida laevavrakkide sisemust, liigub vaikselt, et mitte põhjast muda üles keerutada ja on suhteliselt odav, juhul kui see ära peaks kaduma. Seetõttu kasutab robot nelja sõltumatult juhitavat uimetäiturit, seda erinevalt tavalistest allveerobotitest, mis kasutavad edasiliikumiseks propellereid. Robot meenutab oma nelja uimega natuke kilpkonna või siis nelja kõrvaga allveejänest. Seetõttu kutsume seda robotkilpkonnaks, ehkki kilpkonna ehitamine polnud omaette eesmärk.
U-CATil on ka lapsed, u-CATid, mille me ehitasime spetsiaalselt Londoni Teadusmuuseumi jaoks, sest U-CAT on liiga suur, et seda muuseumis ujumas demonstreerida.

Kuidas edasi? Kala on valmis, kilpkonna esimene versioon samuti, kas järgmiseks on vaal?
Vaala me praegu ehitama ei hakka, järgmine plaan on kevadel kilpkonnarobotiga esimesed välikatsed läbi viia. Ehkki jah, palveid igasuguseid erinevaid mereelukaid ehitada on tulnud ja mõned neist täiesti kaalumist väärt.