Viru maakohus mõistis mullu novembri lõpus 25-aastase Maksim Kuznetsovi süüdi grupiviisilises röövimises ja raskete tervisekahjustuste tekitamises ning määras talle viieaastase vangistuse. Kuna mehel oli ka varasema süüteo eest osa karistusest kandmata, tuli tal kokku trellide taga veeta kuus aastat, kaheksa kuud ja 13 päeva. Karistusaja alguseks luges kohus tunamullu 10. jaanuari, kui politsei Kuznetsovi kinni pidas, kirjutab BNS.

Koos Kuznetsoviga kohtu alla saadetud 23-aastase Nikolai Grigorjevi tunnistas kohus süüdi grupiviisilises röövimises ja määras talle karistuseks kolmeaastase vangistuse. Ka temal oli varasema süüteo eest osa karistusest kandmata, mistõttu pikenes vangistusaeg kuue kuu võrra. Ühtlasi võeti mees otse kohtusaalis vahi alla. Kohus mõistis süüalustelt välja ka sundraha ja kriminaalmenetluse kulud.

Süüalused enda süüdimõistmisega ei leppinud ja viisid süüasja Tartu ringkonnakohtusse. Kuznetsov taotles röövimissüü ümberkvalifitseerimist kergema paragrahvi järgi ning raske tervisekahjustuse tekitamise osas võtta arvesse, et ta tegutses hädakaitse seisundis. Grigorjev soovis samuti, et röövimise paragrahv muudetaks omastamiseks ning vähendataks märgatavalt maakohtus määratud karistus. Kokkuvõtvalt lootis Grigorjev vanglast sootuks pääseda, taotledes karistuseks ühiskondliku töö tegemise kohustust.

Tartu ringkonnakohus leidis mai alguses siiski, et maakohtu otsuse muutmiseks pole põhjust. Seepeale esitas Kuznetsovi kaitsja kassatsioonkaebuse riigikohtusse, mis sai ka menetlusloa.

Lõppeval nädalal leidiski riigikohus, et varasemad kohtuotsused tuleb osaliselt tühistada. Kui röövimist puudutava süüepisoodi osas riigikohus esimese ja teise astme kohtutele etteheiteid ei teinud, siis pussitamise osas leidis riigikohus, et Kuznetsovi süüdimõistmine tahtlikult eluohtlike tervisekahjustuste tekitamises pole piisavalt põhjendatud. Nimelt ei leidnud riigikohus senistest kohtuotsustest piisavalt argumente, mis oleks lükanud ümber väited, et Kuznetsov haaras noa enesekaitseks.

Nii saatiski riigikohus Kuznetsovi süüasja pussitamise episoodi osas tagasi Viru maakohtusse uueks arutamiseks.

Eeluurimisel kogutud andmetel pani Kuznetsov esimese kuriteo toime 2010. aasta 24. detsembri öösel, kui tungis koos Grigorjeviga Narvas Puškini tänaval asuvasse võõrasse korterisse, kus asusid 1968. aastal sündinud mehelt raha nõudma. Kui viimane keeldus, lõi Grigorjev ohvrit rusikaga vastu nägu ning seejärel röövisid mehed kannatanult arvuti, helivõimendi ja arvuti monitori.

Kuus päeva hiljem sooritas purjus Kuznetsov uue süüteo, kui ründas öisel ajal Narvas Mõisa tänaval asuva baari juures 1987. aastal sündinud meest. Kuznetsov lõi kannatanut noaga, tekitades talle eluohtlikke vigastusi.