Möödunud laupäeval, 30. novembril kell 10.35 helistas politseisse murelik kodanik, kes teatas, et juba mitmendat päeva häirib Tartumaal Mäksa vallas Kaagvere külas asuva maja kõrvalkorterist kostuv naabrite väli lärm teisi majaelanikke.

Tegemist oli olukorraga, kus kõrvalkorterist kostusid teisi isikuid oluliselt häirivad tugevad hääled. Kohalesaabunud patrullpolitseinikud andsid korteris viibijatele korduvalt korralduse õigusrikkumine lõpetada ja korteriuks avada. Kuna korteris olijad korduvatele korraldustele ei reageerinud ja jätkasid lärmamist ning korrakaitsjatele suunatud ebatsensuursete sõnade kasutamist, siis ohu välja selgitamiseks ja korrarikkumise kõrvaldamiseks olid politseinikud sunnitud päästeametnike abiga korterisse sisenema.

Politsei toimetas kaks korteris lärmanud ja naabrite rahu rikkunud alkoholijoobes isikut kainenema. Korterivaldaja, 55-aastase naise suhtes alustati väärteomenetlus avaliku korra rikkumise järgi, mille eest seadusandja näeb karistusena ette kuni 400-eurose rahatrahvi või kuni 30 arestipäeva.

Tartu patrullteenistuse vanem Maido Kolk selgitas, et korteriukse sundavamine ja valdusesse sisenemine on politsei ja piirivalve seadusest tulenev võimalus, mida politseinikud siiski vaid äärmusliku abivahendina kasutavad. „Kuid kui korterist kostuv lärm on muutunud oma iseloomu ja kestuse poolest kolmandate isikute taluvuspiire ületavaks, siis mõningatel juhtudel on jõuline sekkumine siiski vajalik,“ lisas Kolk.

„Vahel võib juhtuda, et pidu läheb üle käte, kuid naabrite manitsustele reageerides ja politseiga koostööd tehes ei pruugi avaliku korra rikkumine alati väärteoprotokolli või lõhutud uksega lõppeda,“ rõhutas Kolk.