Kohti, kus esinemised toimuvad, on lõpmata palju. Esinetakse nii muusika esitamiseks ehitatud ruumides kui ka nendes, mis pole spetsiaalselt selleks ehitatud. Suvehooajal on palju vabaõhukontserte. Väga palju erinevaid tingimusi muusika leviks. Väga erineva suurusega pinnad, kus muusika levima peaks. Väga erinev hulk inimesi, kellele muusika peaks kuuldav olema.

See on arusaadav, et muutujaid on väga palju ja on keeruline paika timmida, et just selles kohas oleks kõik muusika leviga paigas.

Inimene, kes on ostnud pileti, et saada meeldiv muusikaelamus, ei pea muretsema selle pärast, kuidas see saavutatakse - tema tuleb tarbima valmistoodet. Paraku on liigagi tihti olukord selline, et kõik muu on kontserdil paigas, aga muusika on üle võimendatud. Lava lähedal on muusika vähegi suurema kontserdi puhul selline, et tekib tunne, et kõhunahk hakkab trumminahana võnkuma.

Klubides ja pubides käiakse reeglina koos sõpradega meeldivalt aja veetmise eesmärgil. Soovitakse istuda ja juttu puhuda. Aga seda viimast pole võimalik teha, sest muusika on nii valju, et rääkida, mitte röökida, õnnestub vaid kuskil taga nurgas või seina ääres. Kui sa oled asunud istuma kuskile esinemispaigale lähemale jäävasse kohta ja pole tulnud selle peale, et muusika hakkab sinu jutust täielikult üle käima, oledki püstihädas. Selleks ajaks, kui selgub, et sul pole enam võimalik sõpradega rääkida ja õhtu otsa röökida ei jaksa, on tihtilugu kõik vabad istumiskohad läinud, nii et ümber istuda kuskile tahapoole pole enam võimalik.

Räägitakse, et muusika helitugevuse määramisel arvestatakse seda, et see ikka inimeste häältest üle käiks ja taha välja kostaks. Arusaadav, et see peab üle käima. Aga kas ta peab üle käima nagu teerull?

Kas teil on peale mõnda vabaõhukontserti süda paha, sest ülevõimendatud muusika on teil sisikonna läbi raputanud, kõrvad huugavad peas ja te kipute kaaslaste peale karjuma, kuna normaalne kõrvakuulmine pole taastunud?

Millised on teie elamused, kogemused, arvamused? Kas teie meelest on muusika kontsertidel ja esinemistel liiga vali, või ei?