Selle nädala alguses juhtus kahetsusväärne lugu Lääne-Virumaal Sõmeru vallas, kui üks viieaastane laps jõi maast leitud limonaadipudelist söövitavat ainet. Õnneks sai laps kiiresti toimetatud alguses Rakvere haiglasse ja sealt edasi Tartu ülikooli kliinikumi. Hetkel on tema seisund hea ja stabiilne. Siiski on tõsine probleem ikka veel õhus, kuna tundub, et vedelik, mida laps endale sisse jõi, oli kohalike koolilaste poolt pommimaterjalina kasutatav Torusiil.

Sõmeru vallavanema Peep Vassiljevi sõnul tulid esimesed teated laste tembutamistest isetehtud "pommidega" juba nädala alguses ning kulmineerusid teisipäeval toimunud õnnetusega. Valla juht lisas, et hetkel ei saa noorukite pommitegemise ja lapsega juhtunud intsidenti omavahel 100 protsenti tõestada, kuna lapse kehast võetud vedelike proovid on veel Tartu ülikooli laboris testimisel. "Tean vaid, et tegemist oli väga tugeva söövitava ainega ning vägisi tundub, et seos on siin olemas," ütles vallavanem Delfile.

"Pommid" kärgatasid lasteaia akna all

Samuti näitab vallavanema sõnul seost ka asjaolu, et samal päeval pärast lapsega juhtunud õnnetust kärgatas sama lasteaia akna all mitu pauku. "Lapsed olid just lõunauinakut tegemas ja ärkasid kärgatuste peale. Poisikesed olid visanud paar pauku neile sinna akna alla," ütles vallavanem.

Praeguseks on vald koos politseinikega kindlaks teinud pommidega mänginud lapsed ning koos noorsoopolitseinikega räägitakse 5. klassi lastega tõsiselt ning plaanis on teavitustööd läbi viia ka kohalikes koolides.

Tegelikult ei ole aga selline Torusiili-pommi tegemine üldse mitte uus trend ning aeg-ajalt ilmub välja uusi vastutustundetuid noori, kes seda teha  proovivad. Näiteks oli tänavu septembri alguse juhtum Pärnumaal, kus ühel tänaval oli plahvatanud Torusiilist ja fooliumist valmistatud lõhkekeha, mille olid valmistanud ilmselt noorukid.

Põhja prefektuuri pressiesindaja Helen Uldrichi sõnul juhtub politseile teadaolevalt Harjumaal selliseid juhtumeid, kus lapsed on ilmselt Torusiili pommimaterjaliks ette nähtud söövitavat ainet sisse joonud, umbes 3-4 korda aastas. Samas lisab aga Uldrich, et sellised juhtumid ei pruugi suures osas jõuda üldse politseini, vaid nendest teatatakse ainult kiirabisse.

Kas müügikeeld lastele lahendaks probleemi?

Kuna probleem näib aeg-ajalt üles kerkivat ning on tõsine, sest puudutab otseselt  laste tervist, siis tekib küsimus, kas kauplustes ei tuleks Torusiili müük lastele sootuks ära keelata. "Siinkohal on minul palve, keelata me kedagi ei saa, aga ma paluks kauplustel ikka tõsiselt mõelda Torusiili müügi keelamisele lastele. Ükski lapsevanem ei saada last poodi ju ainult Torusiili ostma," arvab Sõmeru vallavanem Peep Vassiljev.

Riigikogu majanduskomisjoni aseesimehe Urve Palo sõnul ei ole komisjonis kodukeemiale müügipiirangute seadmist arutatud, kuid saadik leiab, et selliste piirangute seadmisel on mõtet vaid juhul, kui see probleemi lahendamisele ka kaasa aitab.

"Sellistel puhkudel saavad lapsed ju aine peamiselt kätte kodust, et see algab sealt pihta. Kodudes tuleks keemia lukuga kappi ära panna, see oleks juba esimene meede," ütles Palo Delfile.

"Lahendust mul hetkel, nagu näete, pakkuda ei ole. Kui see probleem on aga tõesti suur, siis tuleks komisjonis seda kindlasti arutada. Aga nagu ma ütlesin, mina olen piirangu poolt, kui see ka tegelikult aitab. Kodukeemia on lastele kodus liialt kättesaadav ja piirang poes ei pruugi seda efekti anda," lisas Palo.

Põhja päästekeskuse pressiesindaja Indrek Hirs:

Plahvatamiseks või paugu tegemiseks ise valmistatud esemed on äärmiselt ohtlikud. Olgu koostisosaks torusiil või midagi muud. Lastele tuleb varakult teha selgeks, et selliste asjade valmistamine on keelatud ja äärmiselt ohtlik, tehes esmalt kahju just selle valmistajale. Väikeste laste eest tuleb ohtlikud ained kodus ära panna nii, et nad neid kätte ei saaks. Suurematele lastele peab ennetustöö abil tegema selgeks, et paljud ained on ohtlikud ja reageerivad omavahel ettearvamatult.

Juba on käes detsember, kaugel pole aastavahetus. Kätte on jõudmas aeg, mil ostetakse poest palju nii-öelda ametlikke pürotehnilisi tooteid. Neid käsitsedes tuleb samuti olla väga ettevaatlik.

12. juuni õhtul sai Harjumaal tõsiselt viga kuueaastane laps, kelle käes plahvatas ilutulestiku jaoks mõeldud paberikahur. Laps oli enda kätte saanud pürotehnilise paberikahuri, millest peaks pärast nöörist tõmbamist välja paiskuma paberitükid. Pärast nöörist tõmbamist plahvatas aga kahur nii, et selle tagajärjel sai lapse käsi tõsiselt vigastada ning laps kaotas kaks sõrme.

Päästeamet tuletab meelde, et ka pürotehnilised tooted on vale kasutamise korral ääretult ohtlikud. Kindlasti tuleb kinni pidada ilutulestikuga kaasas olevast kasutusjuhendist ning erinevate esemete kasutamisele kehtestatud vanusepiirist.

Pürotehnilisi tooteid tuleb hoida sellises kohas, et need ei satuks laste kätte. Oluline on jälgida ka pürotehniliste toodete realiseerimistähtaega. Kõik ilutulestikutooted sisaldavad efekti tekitamiseks keemilisi aineid, mille omadused aja jooksul muutuvad. Kuna pärast realiseerimistähtaja lõppu võib ilutulestikus olev keemiline aine käivitamisel reageerida ettearvamatult, ei tohi neid esemeid enam kasutada.