"Töötajate, tööandjate ja riigi ühiselt juhitav ning iseseisev töötukassa sündis ühiskondliku kokkuleppena. Valitsus valis täna ühiskondliku kokuleppe ignoreerimise," kommenteeris valitsuse otsust Tamsar.

Töötajate ja tööandjate soovid tähelepanuta jättes astus valitsus Tamsari hinnangul uue sammu dialoogi ja sotsiaalpartnerluse eduka imiteerimise teel.

"Kindlasti on meil küsimused valitsuse otsuse seaduslikkuse osas, mida uurib praegu õiguskantsler. Kuid see pole niivõrd küsimus paragrahvidest, kuivõrd väärtustest. Tänane valik oli rikkuda ühe aasta riigieelarve nimel kokkulepet ühiskonnaga," nentis Tamsar.

Seadus ütleb tema sõnul täpselt, millest peab töötukassa nõukogu lähtuma, kui teeb valitsusele maksemäära ettepaneku. Nõukogu järgis seaduse nõudeid täht-tähelt. "Nüüd peaks kogu ühiskond valitsuselt tungivalt aru nõudma, miks jäeti tähelepanuta töötajate ja tööandjate ühine, argumenteeritud ja seaduslik ettepanek, mis puudutab otseselt iga inimese ja ettevõtte rahakotti," teatas Tamsar. Nimelt makstakse töötuskindlustushüvitist inimeste brutopalkadelt ehk valitsuse tänase otsuse tõttu jääb inimestele vähem raha kätte.

Töötukassa nõukogu otsustas töötajate ja tööandjate ülekaaluka häälteenamusega, et kuna kassas on raha piisavalt ka suure kriisi üle elamiseks, siis pole reservide märgatavaks kasvatamiseks põhjust ning targem on see raha töötajatele ja ettevõtetele kätte jätta.

"Üha enam ettevõtteid tunneb täna töökätest teravat puudust. Kui töötukassa reservid jätkavad kasvamist senises tempos, on aus ja hädavajalik suunata kassa põhitähelepanu tööpuudusega tegelemiselt töötuse ennetamisele. Eeskätt siis töötajate ennetavale ümber- ja täiendõppele, et hoida inimesi kiiresti muutuval ja areneval tööturul konkurentsivõimelistena, et võimalikult vähe kätepaare tulutult seisaks," leidis Tamsar.