"Me kontrollime, kui seaduslik see on, et tulevikus valitsus ka teaks, kas see on seaduslik või mitte," ütles Peterson BNS-ile. "Aga me pigem siis suunaks oma pilgu nüüd selle raha kasutamisele, mis ülemääraselt laekub."

"See tekitab Eesti Töötukassale lisavõimalusi, mida me kindlasti tahaksime töötajate ja majanduse huvides kasutada," lisas Peterson. "Ehk kui meil on siin olnud juttu sellest, et meil majandus ei arene sellepärast, et uut teadmist ja oskust ei tule peale, siis see on võib-olla see koht, kuhu seda laekuvat ressurssi suunata."

Ametiühingute keskliit koos tööandjate keskliiduga on ka pöördunud õiguskantsleri poole küsimusega, kas töötuskindlustusmakse määrade langetamata jätmine oleks vastavuses põhiseadusega, kuid selles osas pole Petersoni sõnul otsust veel tulnud.

Valitsus keeldus täna arvestamast töötukassa nõukogu ettepanekuga kehtestada 2014. aastaks kindlustatu maksemääraks 1,4 protsenti ja tööandja maksemääraks 0,7 protsenti töötasudelt makstavatelt summadelt ning otsustas jääda kehtivate töötuskindlustusmakse määrade juurde.

Valitsus leidis, et Eesti jaoks küll väikese, kuid siiski mõõduka majanduskasvu tingimustes tuleb reserve koguda, et languses mitte makse tõsta.

Novembri alguses jättis rahandusministeerium kooskõlastamata töötuskindlustusmakse määrade alandamise ja tegi ettepaneku jääda kehtivate määrade juurde, põhjendades otsust töötukassa töömahu kasvu, riigi eelarvetasakaalu ja põhjalike analüüside puudumisega. Kõik ülejäänud ministeeriumid kooskõlastasid sotsiaalministeeriumi ettepaneku.

2014. aasta lõpuks on oodatav töötukassa netovara väärtus 529,4 miljonit eurot. Eelmise aasta lõpu seisuga oli töötukassa netovara väärtus 469,4 miljonit eurot ja käesoleva aasta lõpuks on töötukassa varade oodatav väärtus 525,3 miljonit eurot.