Reformipartei esindaja, Läti majandusminister Daniels Pavļuts tunnistas, et peaminister Dombrovskise ja kogu valitsuse tagasiastumine oli tema jaoks täielik ootamatus.

„Nüüd on meil asju, mis tuleb kuni tagasiastumiseni ära teha. Ilmselt on meid veel paar nädalat. Varem pole olnud mingeid märke peaministri sellise soovi kohta,“ ütles Pavļuts Läti Raadiole.

Pavļuts tunnistas, et kaalus ka ise tagasiastumist. „Eelmise nädala lõpus kaalusin ma seda küsimust hoolikalt ja valmistasin isegi ette paberid. Aga ma otsustasin, et parim viis võtta vastutus on muuta mängureegleid ehituses,“ ütles Pavļuts.

„Ma leian, et Dombrovskis tegi Läti heaks väga palju. Ja ta ei tee otsuseid huupi. Mul oli rõõm töötada tema valitsuses üle kahe aasta,“ ütles majandusminister.

Läti rahvuslaste ühenduse kaasesimees Raivis Dzintars ütles, et Dombrovskise otsus tagasi astuda on austust väärt.

„Ta võttis omale poliitilise vastutuse olukorras, kus ta inimlikult süüdi ei ole,“ ütles Dzintars ja lisas, et täiesti seaduspärane oleks ka Riia linnapea Nils Ušakovsi tagasiastumine.

Roheliste ja talupidajate liit on valmis osa võtma uue valitsuse moodustamisest „läti parteidest“, ütles Läti Raadiole erakonna juht Uldis Augulis.

Augulis kiitis Dombrovskist otsuse eest võtta poliitiline vastutus Zolitūde tragöödia eest. Ta lisas, et tagasi peaks astuma ka Riia linnapea Ušakovs, kes pole mitte esimest aastat ametis.

„Sellist tragöödiat pole vaba Läti ajal veel olnud. Ei ole normaalne, et rahuajal hukkuvad inimesed,“ ütles Augulis.

Augulise sõnul võtab roheliste ja talupidajate liit osa uue valitsuse moodustamisest ja ta avaldas lootust, et lätimeelsed erakonnad leiavad ühise keele.

Üksmeele Keskus ei ütle uuele valitsuse ei, kuid initsiatiiv on praegu president Bērziņši käes, ütles agentuurile LETA ühenduse parlamendifraktsiooni asejuht Valerijs Agešins.

President peab vastavalt põhiseadusele nimetama järgmise peaministri kandidaadi, kes moodustab valitsuse.

„Kui president kutsub meid, on meil, mida öelda,“ ütles Agešins.