Re&Re kutsus varingu põhjuseid uurima väliseksperdid, kes tutvuvad projektiga ja testivad laboratooriumides ehitusel kasutatud materjale, vahendab Läti Delfi.

Pauniņš kinnitas, et koormus katusekonstruktsioonidele ei ületanud 900-1000 kilogrammi ruutmeetri kohta, samas kui projekt lubas koormust kuni 2000 kilogrammi ruutmeetri kohta, katuse oma raskust arvesse võtmata.

„Sellise koormuse juures ei oleks katus pidanud sisse varisema. Ma olen veendunud, et roheline katus ei ole tragöödia põhjus ning seda tuleb otsida kahe teise versiooni hulgast – projekti arvutustest ja konstruktsioonidest, mida kasutati ehituse esimese järgu käigus,“ ütles Pauniņš.

Kaubanduskeskuse katusefermide montaažiga tegeles alltöövõtja Vikom Industry. Küsimusele, kas Re&Re kontrollis neid töid, vastas Pauniņš jaatavalt.

„Meil on olemas kogu dokumentatsioon kasutatud materjalide kohta. Praegu kontrollime me kõike veelkord väga hoolikalt, aga dokumendid annavad tunnistust sellest, et kasutatud materjalid vastavad nõuetele, et katus võeti ekspluatatsiooni vastu. Loomulikult tuleb Vikom Industry dokumendid lõpuni üle kontrollida ja uurida, kas nendes on kõik korras,“ ütles Pauniņš.

Küsimusele, kas on võimalik, et dokumentides on kõik korras, aga tegelikkuses kasutati ehitusel teisi materjale, Pauniņš vastata ei osanud, kuid märkis, et seda näitavad ekspertiisid, millega tegelevad sõltumatud asjatundjad.