„Hiina teate ajastus ja viis ei tule kasuks praeguste regionaalsete pingete valguses ega aita kaasa regionaalsele stabiilsusele,“ ütles Austraalia välisminister Julie Bishop AFP vahendusel. „Austraalia on väljendanud selgelt oma vastuseisu igasugusele väljapressivale või ühepoolsele tegevusele status quo muutmiseks Ida-Hiina merel.“

Hiina samm on tekitanud pingeid Jaapaniga ning ka USA mõistis selle hukka kui tarbetult õli tulle valava.

„See Hiina valitsuse teade oli tarbetult õli tulle valav,“ ütles Valge Maja esindaja Josh Earnest ajakirjanikele presidendi lennuki Air Force One'i pardal. „Selles maailma osas on regionaalseid vaidlusi ja need vaidlused tuleb lahendada diplomaatiliselt. Selle juhtumi puhul peaks olema küllalt kattuvaid ühiseid huve lahenduseni jõudmiseks, mis ei sisalda sütitavat, eskaleerivat retoorikat.“

Peking teatas laupäeval, et on loonud õhutõrje identifitseerimistsooni, millega seoses nõutakse kõigilt lennumasinatelt, mis lendavad läbi selle tsooni Ida-Hiina merel, Hiina käskudele allumist.

Tsoon katab ka Jaapani kontrolli all olevaid Senkaku saari, mille lähistel mõlema riigi laevad ja lennukid teineteist juba potentsiaalses vastasseisus jälgivad.

Jaapani peaminister Shinzo Abe ütles parlamendi ees esinedes, et on sügavalt mures, sest see on läbini ohtlik tegu, mis võib kaasa tuua soovimatuid tagajärgi.