Riias Zolitūde linnaosas kokku kukkunud Maxima hoone projekteerinud arhitektuuribüroos Kubs öeldi Delfile, et enne projekti üle andmist ehitajatele konsulteeris objekti ehitusprojekti koostanud inseneribüroo HND Grupa metallkonstruktsioonide tootja Vikom Industryga, kes hakkas hiljem varustama objekti metalldetailidega.

Vikom Industry teatas arhitektuuribüroole Kubs, et neil pole võimalik monoliitseid ferme antud projekti jaoks valmistada ning pakkusid alternatiivina välja kahest osast koosnevad fermid, mis vastasid samadele tugevusparameetritele kui monoliitsed fermid.

„Tarnija on täiel määral vastutav fermide ja neid ühendavate detailide – sh poltide – eest, et need vastaksid ehitusinseneride poolt välja arvutatud tehnilistele nõudmistele ja peaksid vastu ettenähtud koormused,“ teatas Kubsi pressiesindaja.

„Vastavalt sellele eeldusele tootis ja paigaldas Vikom Industry eelkirjeldatud kahest osast koosnevad fermid. Meie vastutasime nende paigaldamise järelevalve eest, kuid mitte neis kasutatud metalli keemilise koostise uurimise eest,“ lisas ta.

Kubsi kinnitusel vastutab materjalide eest tarnija, kes kinnitab metallkonstruktsioonide sobivuse ja tingimustele vastamise. Hetkel analüüsitakse laboris, kas Maxima ehitusel kasutatud metall vastas ettenähtud tingimustele.

Vikom Industry juhatuse esimees Vladislavs Podgurskis ütles Läti Delfile, et hoone metallkonstruktsioonide valmistamine ja montaaž toimus ranges vastavuses kinnitatud projektiga. Ühtlasi leiab ta, et tegemist oli siiski projekteermisveaga.

Riia poetragöödia on tänase seisuga nõudnud 54 inimelu. Veel seitse inimest on teadmata kadunud, kuid kuna päästjad on kogu õnnetusala läbi otsinud, siis on Läti võimude poolt kuulda olnud arvamusi, et need isikud ei viibinudki selles hoones.