Kuigi Tarand ja muuseumi direktor Tõnis Lukas on koos Eesti üliõpilaste seltsis ja tunnevad üksteist hästi, ei anna see Tarandi hinnangul alust vandenõuteooriate tekkeks.

"Kas te kujutate ette, et minu ümber käib koguaeg mingi vandenõu ja kas ma näen tõesti nii abitu välja, et ma muidu Eesti vabariigis tööd ei saaks, kui ainult siis, kui mingisugused sõbrad mulle kombineerivad või susserdavad mulle midagi?" imestas Tarand.

Ta selgitas, et harilikult spetsialistide ja mitmete teiste muuseumitöötajate tasemete puhul avaliku konkursi korraldamist ette ei nähta. "See on juhi vaba valik, kes lähtub kaalutlusest, et saada parim võimalik tööjõud," sõnas ta.

Tarand tõi näiteks omaenda ametiaja Sirbi juhina. SA Kultuurileht põhikirjas on sätestatud, et peatoimetaja saab valida ainult avaliku konkursi kaudu. Selle üle, kas valida ülejäänud töötajad konkursiväliselt või mitte, otsustab peatoimetaja.

"Mina kasutasin mõlemat põhimõtet umbes võrdselt. Kui oli silmapiiril hea inimene, kes oli saadaval, ja oli vaja uut toimetajat, siis ma püüdsin ta otse ära rääkida. Ja kui ei olnud, kuulutasin välja avaliku konkursi," meenutas Tarand ja lisas, et mõlemad meetodid on teatud juhtudel kasulikud.

Koht pole maailma ihaldusväärseim

Lukas lähenes Tarandile ettepanekuga varakevadel. "Kaalusin ja mulle tundus see hea mõte. Mingit skeemi välja mõelda ei ole mõtet, muuseumi koosseisus on see ametikoht kogu aeg olemas olnud. Muuseumitalituse juhataja koht ei ole midagi maailma kõige ihaldusväärsemat, millest peaks üleriigiliselt rääkima," leidis ta.

Palkki pidavat olema pisut väiksem kui eelmisel tööpostil, kuid täpse numbri jättis Tarand enda teada. "Kui ma ei oleks palgaga rahul, siis ma poleks seda töölepingut sõlminud," nentis Tarand.

Küsimusele, kas uus töökoht ERMis on mõnevõrra rahulikum kui Sirbi peatoimetaja oma, vastas Tarand, et Sirbis oli väga rahulik kuni viimase ajani. "Rahutuks muutus see elu seal pärast seda, kui olin otsustanud selle töösuhte lõpetada ja hakata järgmist elu elama. Kuid ERMiski on ees põnevad ajad, sest kolme aasta pärast peame muuseumi avama täiesti uuel kujul ja uues kohas. Minu väljakutse on teha nii, et see uuestisünd kõige kihvtimalt välja kukuks," kommenteeris ta.

Topeltkompetents

ERMi peadirektor Tõnis Lukase sõnul oli Tarandi palkamisel konkreetne eesmärk, mis nägi ette, et üks inimene suudaks hallata mitut eri valdkonda. Nimelt on Tarandi ülesanne lisaks avalike ja välissuhete korraldamisele ka kirjastuse töö organiseerimine. "Need on sellised asjad, mis tavaliselt koos ei käi - kahe erineva kompetentsi kokkusattumist kohtame harva. Kaarel Tarandil on see olemas, nii kirjastamise kui avalike suhete korraldamise kogemus," põhjendas Lukas.

Ka Lukas mainis, et ühtegi juriidilist kohustust sellele kohale avalikku konkurssi korraldada temal kui asutuse juhil ei olnud.