31-aastane Garibašvili, kes oli Gruusia poliitikamaailmas eikeegi, enne kui Ivanišvili nimetas ta 2012. aasta oktoobris siseministriks, on veetnud praktiliselt kogu oma kümme aastat kestnud tööelu Ivanišvili alluvuses, kes nimetab teda oma „armastatud poisiks“, vahendab AFP.

Pariisi Sorbonne'i ülikooli rahvusvaheliste suhete haridusega laitmatu käitumisega Garibašvili on juhtinud Ivanišvili heategevusfondi ja töötanud tema pangas ning juhtinud ka Ivanišvili räpistaarist poja plaadifirmat.

Nüüd on Garibašvili lähedased sidemed Gruusia rikkaima mehe Ivanišviliga, kelle varanduse suurus on Forbesi andmetel 3,9 miljardit eurot, lennutanud ta riigi kõige suurema võimuga ametikohale pärast seda, kui põhiseaduseparandustega läks suurem osa võimust eelmisel nädalal presidendilt üle peaministrile.

Oponendid on Garibašvili tõusu meteoorina naeruvääristanud, kritiseerinud tema kogemuste puudumist ning nimetanud teda etturiks, mida Ivanišvili kaadri tagant kontrollib.

Ivanišvili, kes on kinnitanud, et tal pole mingit kavatsust olla varivalitseja, on nimetanud Garibašvilit heaks mänedžeriks, kelle annet ta märkas esimest korda, kui Garibašvili aitas tal läbirääkimisi pidada esimese erahelikopteri ostmiseks Prantsuse firmalt.

„Prantsuse firma, mis mulle helikopteri müüs, küsis, kes see mees on... ja kus ta õppis nii hästi kauplema,“ ütles Ivanišvili Garibašvilit oma järeltulijana esitledes.

Garibašvili lubas, et on alati avatud Ivanišvili nõuannetele ning jätkab eelkäija poliitikat.

Garibašvili siseminister olles arreteeriti mitmed Ivanišvili vastase, endise presidendi Mihheil Saakašvili liitlased, mis on tekitanud Tbilisi lääne liitlastes mure valikulise õigusemõistmise üle.

Garibašvili lükkas ümber väited nõiajahi kohta ning ütles, et juhib katseid depolitiseerida Gruusia julgeolekuagentuurid pärast süüdistusi, et Saakašvili valitsus, mida Garibašvili on nimetanud neofašistlikuks, kasutas neid oponentidele surve avaldamiseks.

Garibašvili on abielus ja kahe lapse isa. Valitsuses ei ole ta siiski kõige noorem. Enese asemel siseministriks nimetas ta 28-aastase endise politseiniku Aleksander Tšikaidze.

Euroopa hiljutise ajaloo noorim peaminister oli Pandeli Majko Albaanias, kes oli 30-aastane, kui 1998. aastal ametisse astus.

Kõigi aegade noorim oli aga William Pitt Suurbritannias, kellest sai 1783. aastal peaminister 24-aastasena.