Hispaania riigikohus andis käsu Hiina kommunistliku partei endise juhi arreteerimiseks teisipäeval universaalse jurisdiktsiooni doktriini alusel, mis lubab kohtutel menetleda mõningaid inimõiguste rikkumisi, mis on toime pandud teistes riikides, vahendab AFP.

Tiibeti inimõiguslased esitasid hagi Jiangi, Hiina endise peaministri Li Pengi ja veel kolme ametiisiku vastu, süüdistades neid genotsiidis, inimsusevastastes kuritegudes, piinamises ja terrorismis tiibetlaste vastu 1980. ja 1990. aastatel.

Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Hong Lei ütles, et Hiina võimud on näinud teateid arreteerimisorderi kohta ja küsivad Hispaania võimudelt seletust.

Kui need teated vastavad tõele, väljendab Hiina Hongi sõnul sügavat rahulolematust ja kindlat vastuseisu Hispaania asjassepuutuvatele ametkondadele, mis on tema sõnul Hiina seisukohta eiranud.

Peking loodab, et Hispaania võimud ei tee midagi, mis kahjustaks Hiina poolt ning Hiina ja Hispaania vahelisi suhteid, lisas Hong.

Hong süüdistas Tiibeti separatiste kuulujuttude ja laimu kasutamises valesüüdistuste esitamiseks Hiina vastu.

„Sellised vahendid on läbikukkumisele määratud,“ ütles Hong. „Hiina seisukoht Tiibetiga seotud küsimustes on selge ja järjepidev.“

Hispaania kohus võttis asja arutada, sest ühel hagejatest, Tiibeti emigrandil Thubten Wangchenil on Hispaania kodakondsus ja Hiina kohtud ei ole süüdistusi uurinud.

Hispaania kohus on nõustunud uurima ka repressioonisüüdistust Hiina teise endise presidendi Hu Jintao vastu, kes lahkus ametist eelmisel aastal.

Hiina peab Tiibetit oma territooriumi lahutamatuks osaks, mida ta on valitsenud alates 1951. aastast.