USA 8. ringkonna apellatsioonikohus otsustas kolmapäeva varahommikul, et Missouri osariik võib Franklini hukkamisprotseduuridega siiski edasi minna, vahendab Associated Press.

Otsus tähendas seda, et hukkamise võis ära hoida ainult USA ülemkohtu otsus, ülemkohus aga lükkas sellesisulise taotluse tagasi.

Franklinile mõisteti surmanuhtlus Gerald Gordoni mõrvamise eest 1977. aastal St. Louisi sünagoogi juures. Kokku süüdistatakse Franklinit 22 tapmises aastatel 1977-1980, millega ta püüdis alustada rassisõda, vahendab CNN.

Franklin vaidlustas Missouri osariigi otsuse kasutada surmava mürgina pentobarbitaali, väites, et see on vastuolus põhiseaduse julma ja ebatavalise kohtlemise keeluga.

Ringkonnakohtunik Nanette Laughrey peatas teisipäeval hukkamise, sest Franklini advokaadid olid tema sõnul suutnud näidata, et pentobarbitaali kasutamise puhul on suur oht tekitada pikaaegset ja tarbetut valu, mis ei ole vajalik surma põhjustamiseks.

Teine föderaalkohtunik pani teisipäeval Franklini hukkamisele ka teise piduri, mis põhineb Franklini süüdivuse vaidlustamisel.

Osariik esitas mõlema kohtuotsuse vastu apellatsiooni, mis kolmapäeva varahommikul rahuldati.

Franklin oli algselt plaanis hukata kohaliku aja järgi veidi peale keskööd kolmapäeval Missouri osariigi Bonne Terre'i vanglas. Missouri ja teised USA osariigid on aga olnud sunnitud otsima uusi mürke pärast seda, kui Euroopa tootjad keelasid USA vanglatel oma toodete hukkamistel kasutamise.

Missouri kavatses kasutada propofooli – anesteetikumi, mille tegi kurikuulsaks Michael Jacksoni surm. Kuberner Jay Nixon muutis aga selle otsuse ära, kui Euroopa Liit, mille liikmesriikides on surmanuhtlus keelatud, oli teda hoiatanud, et võib selle aine tarnimise peatada, mis oleks probleem meditsiinilisel eesmärgil kasutamise seisukohalt.

Oktoobris teatas osariik, et kasutatakse pentobarbitaali, kuid Franklini advokaadid väitsid, et see võib põhjustada piinarikka surma.