Paeti sõnul on maailmal ÜROle suured ootused seoses kiire lahenduse leidmisega Süüria kodusõjale. „Süüria humanitaarolukord on jätkuvalt kriitiline ning elanikkonna kaitseks on hädavajalik, et ÜRO julgeolekunõukogus oleks üksmeel Süüria kodusõja lõpetamiseks,“ märkis Paet. „Keemiarelvade hävitamise ühismissioon Süürias on kulgenud edukalt, kuid me ei tohi unustada eesmärki lõpetada pooltevaheline sõjategevus riigis ning jõuda rahumeelsete läbirääkimisteni,“ ütles välisminister. Ta lisas, et Eesti on toetanud ühismissiooni keemiarelva hävitamiseks Süürias 50 000 euroga.

Välisminister Paeti sõnul on ÜRO julgeolekunõukogu töö tõhustamiseks esmatähtis nõukogu reformida. "Rahvusvahelised organisatsioonid ja kehamid on seda legitiimsemad, läbipaistvamad ja tõhusamad, mida rohkem on kõikidel riikidel tagatud võrdne võimalus kaasa rääkimiseks," lisas ta.

Samuti rääkisid välisminister Paet ja peasekretär Ban Ki-moon kohtumisel ÜRO kui ülemaailmse organisatsiooni rollist turvalise ja vaba interneti tagamisel ning demokraatia edendamisel. „Eesti on riigivalitsemisel edukalt rakendanud e-lahendusi ning tutvustanud neid võimalusi enam kui 60 maailma riigis. E-lahenduste kasutamine ning vaba ja turvaline internet suurendab valitsemise läbipaistvust, ühiskonna kaasatust riigijuhtimisse ning toetab majanduse arengut ja kasvu,“ ütles Paet. „Soovime, et ÜRO oleks meile partner e-lahenduste tutvustamisel ning teeksime ÜRO arenguprogrammiga praktilist koostööd partnerriikide rahvuslike e-riigi infosüsteemide rakenduste väljatöötamiseks ja ülesehitamiseks,“ lisas ta.

Välisminister Paet rõhutas, et ÜRO inimõiguste nõukogu liikmena ja internetivabaduse koalitsiooni asutajariigina seisab Eesti selle eest, et väljendusvabadus, nagu teisedki põhiõigused oleksid tagatud nii avalikus- kui ka virtuaalruumis. „Soovime teha tihedat koostööd teiste riikide ja rahvusvaheliste algatustega, mis seisavad samade väärtuste eest,“ ütles ta. Eesti on praegu ka internetivabaduse koalitsiooni eesistuja ning 2014. aasta kevadel toimub Tallinnas koalitsiooni aastakonverents teemal „Vaba ja turvaline internet kõigile“.

Rääkides inimsusevastaste ja sõjakuritegude vastu võitlemisest maailmas märkis Paet, et tänu riikide ühistele pingutustele on Rahvusvaheline Kriminaalkohus omandanud selles keskse rolli. „Samas saab riigi piire ületavaid kuritegusid käsitlev kohus tõhusalt täita oma ülesandeid ainult siis, kui kõik järgivad organisatsiooni aluseks oleva Rooma statuudi põhimõtteid,“ lausus välisminister. Ta rõhutas, et kohus peab saama tegutseda sõltumatuna. „Selleks peavad riigid kinni pidama igakülgse ja erapooletu uurimise ning õiglase kohtupidamise põhimõtetest ning arendama pidevalt enda suutlikkust sellel alal. Oleme valmis osutama teistele riikidele abi õiguskaitse- ja kohtuasutuste ametnikele vajaliku väljaõppe andmisel,“ lisas Paet. Rahvusvahelise Kriminaalkohtu liikmesriikide assamblee president on Eesti suursaadik Tiina Intelmann.

Paet tunnustas kohtumisel ka ÜRO peasekretäri juhtivat rolli kestliku arengu raamistiku väljatöötamisel. „Loodame, et 2015. aastaks õnnestub üleilmselt kokku leppida ühtne eesmärkide kogum, mille keskmes on vaesuse vähendamine kestliku arengu abil ning suurem side inimõigustega,“ ütles Paet. Ta lisas, et Eesti tähtsustab ka iga inimese õigust puhtale keskkonnale ja kestlikule arengule. ,,Esitasime ÜRO inimõiguste auhinna 2013 kandidaadiks Teeme Ära! ülemaailmsete koristuskampaaniate eest," lausus välisminister. ,,Vabakonnaprojekt Teeme Ära! on kasvanud üleilmseks prahikoristusprojektiks enam kui 100 riigis, tegutsedes nii maismaal kui maailmamerel. See tõestab, et inimesed soovivad puhast elukeskkonda ning et kestlik elulaad on võimalik."

Rääkides arengukoostööst märkis Paet, et Eesti ametliku arenguabi maht oli 2012. aastal 0,11 protsenti SKPst. ,,Oleme laiendanud toetuseid ÜRO süsteemis,“ lausus välisminister. Ta lisas, et Eesti arengukoostöö keskmes on toetus Afganistanile ja Idapartnerlusriikidele.

Humanitaarkatastroofidega seonduvast ning olukorrast Filipiinidel rääkides ütles Paet, et Eesti saatis taifuuni tekitatud kahjudega võitlemiseks viivitamatult välja kaks Eesti päästemeeskonna eksperti ning humanitaarabitöötajate baaslaagri ülesehitamise varustuse ja tehnika, samuti eraldati Filipiinidele humanitaarabiks 150 000 eurot.

Rääkides Afganistanist ütles Paet, et ÜROl on võtmeroll Afganistani stabiliseerimisel ja ülesehitamisel pärast 2014. aastat. „Olulisim on Afganistani omaluse ja võimekuse kasvatamine,“ lausus Paet. Eesti keskendub Afganistanis riigi haldussuutlikkuse suurendamisele, tervishoiule, naiste õiguste edendamisele ning laste haridusele.

ÜRO ei tohiks Paeti sõnul kuumade kriiside kõrval jätta rahvusvahelise tähelepanuta ka külmutatud konflikte näiteks Moldovas, Gruusias ja Mägi-Karabahhias. „Külmutatud konfliktid ei tohi muutuda unustatud konfliktideks, osapoolte vahel tuleb leida võimalusi jätkusuutlikes lahendustes kokku leppimiseks. Sellistes kriisides on oluline ÜRO toetus põgenike abistamisel ja nende õiguste kaitsel,“ märkis Paet.

Tänase kohtumise järgselt esinevad välisminister Urmas Paet ja ÜRO peasekretär Ban Ki-moon Tallinna Ülikoolis sõnavõttudega ning vastavad huviliste küsimustele. Esinemist on võimalik alates kella 11.30st otseülekandes jälgida aadressil www.delfi.ee

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon viibib koos abikaasa Ban Soon-taekiga Eestis ametlikul visiidil 15.–16. novembril. Lisaks välisminister Urmas Paetile kohtus ÜRO peasekretär president Toomas Hendrik Ilvese, Riigikogu esimehe Ene Ergma ja peaminister Andrus Ansipiga.

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon külastas täna ka Tallinna Tehnikaülikoolis toimuvat Baltimaade suurimat robotivõistlust Robotex 2013, kus ta pidas kõne.

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon ja proua Ban Soon-taek tutvuvad täna Tallinna vanalinnaga.