Leitud tabletid sisaldavad narkootilist ainet buprenorfiin ning seetõttu on nende import keelatud. Maksu- ja tolliameti uurimisosakond alustas juhtunu kohta kriminaalmenetluse karistusseadustiku paragrahvide alusel, mis käsitlevad narkootilise ja psühhotroopse aine suures koguses ebaseaduslikku käitlemist ning keelatud ja eriluba nõudva kauba ebaseaduslikku sisse- ja väljavedu. Uurimist juhib riigiprokuratuur.

Nende tegude eest võib toimepanijaid oodata kuni viieaastane vangistus. Sõiduauto Eestisse organiseerinud isik on prokuröri taotlusel kohtu otsusega vahi alla võetud.

Käesoleval aastal on maksu- ja tolliamet hakanud pöörama rohkem tähelepanu Lääne-Euroopast autotreileritel saabuvate sõidukite kontrollimisele. Pärnus leitud saadetis on käesoleval aastal juba teine kord, kui püütakse sellist transpordiviisi kasutades toimetada Eestisse suurt kogust narkootilisi aineid.

MTA narkotalituse juhataja Urmet Tambre sõnul käiakse Subutex tablette ostmas peamiselt Prantsusmaalt ja Belgiast ning üritatakse neid toimetada läbi Eesti põhiliselt Soome, kus nn mustal turul loodetakse teenida suuri kasumeid. „Amet reageerib täie tõsidusega kõigile narkootikumide veo juhtumitele sõltumata sellest, kas ained on mõeldud Eestis tarbimiseks või on tegemist narkootikumide transiitveoga,“ selgitas Tambre.

„Soovitan kõikidel treilervedusid korraldavatel firmadel narkootiliste ainete koormas sisaldumise kahtluse korral meiega ühendust võtta, sest kindlasti ei ole see ka vedaja huvides, et tahtmatult osutatakse kaasabi narkootilise aine salakaubaveole. Kahtlust võib tekitada näiteks transporditava sõiduki imelik asukoht või transpordimarsruut,“ rääkis Tambre.

Maksu- ja tolliamet on 2013. a esimese poolaasta jooksul avastanud kokku ligikaudu 136 kg erinevaid narkootilisi aineid. Kahel korral avastati ka suures koguses APAANi – kokku ca 6000 kg. Suurematest kogustest on leitud 12 juhtumi raames kokku 94,5 liitrit GBLi, millest saab toota narkootilist ainet GHB ehk rahvakeeli korgijooki.

Maksu- ja tolliamet ootab vihjeid narkootikumide ja salakauba kohta telefonile 800 4444 või e-posti aadressile vihje@emta.ee