Klaas ütles Delfile, et nõukogu on andnud oma 6. novembri koosolekul kultuurilehe juhatusele volitused leida kultuurilehele Sirp peatoimetaja kohusetäitja kuni uue peatoimetaja konkursi korraldamiseni.

Sel nädalal informeeris juhatus nõukogu, et on tehtud ettepanek Kaur Kenderile.

"Minu teada asub Kender esmaspäevast Sirbi peatoimetaja kohusetäitjaks ja tema toimetatud ajaleht ilmub reedel 22. novembril," rääkis Klaas Delfile.

Klaas möönis, et peatoimetaja konkurss ebaõnnestus ja nõukogu tegi juhtusele ülesandeks leida uus peatoimetaja, kuidas täpselt juhatus Kenderini jõudis, ei osanud Klaas öelda, sest see pole nõukogu pädevus.

Klaasi sõnul ei saa olla tõsi, et Sirbi töötajad vallandati, sest tööõigus ei luba inimesi vallandada. Ta ei osanud öelda, kui palju inimesi on Sirbist lahkunud ja mis tingimustel.

"Kindlasti juhatusel on õigus teha ümberkorraldusi ja nõukogu ei sekku juhatuse tegemistesse, ei tekku sellesse, kes tööle võetakse, kes töölt lahkub. Me ei pea kohaseks sekkuda lehe igapäevasesse tegevusse," sõnas Klaas.

Klaasi sõnul jätkab Sirp igal juhul ilmumist ja ei kao kuhugi. "Kindlasti Sirp jääb ilmuma ja on jätkuvalt kultuurileht, mis kõnetab võimalikult paljusid kultuurihuvilisi inimesi," ütles Klaas. Ta möönis, et lehe tiraaž võiks suurem olla, aga ta usub, et see on ka üsna optimaalne meie väikses rahavaarvu kohta. Klaas lisas, et suure tiraaži üle ei saa rõõmu tunda ükski printmeedia väljaanne.

Sirbi väljaandja, sihtasutuse Kultuurileht juhatuse esimees Toomas Väljataga ütles, et tal oli paar kohtumist erinevate kandidaatidega, aga mõnelt tuli ka äraütlemisi. "Kauri esitatud visioon pälvis nõukogu ja ministeeriumi heakskiidu ja otsustati temale anda see võimalus," sõnas ta.

Delfile teadaolevalt lõpetati töösuhe Sirbiga neljal inimesel, kelleks on Doris Kareva, Marek Strandberg, Tarmo Teder ja Veronika Valk.

Sirbi peatoimetaja kohusetäitjana tööd alustav kirjanik Kaur Kender toob BNSi teatel aga endaga toimetusse kaasa kolm uut töötajat, kaks kultuurilehe praegust töötajat.

"Ühe koondamisteate esitasin ma Tarmo Tederile ja teise Doris Karevale, ütles sihtasutuse Kultuurileht esimees Toomas Väljataga neljapäeval BNS-ile. Ta kinnitas, et Sirbi peatoimetaja kohusetäitjana tööd alustav Kaur Kender tuleb kultuurilehte koos oma kaastöötajatega.

"Kuna toimetusel on teatud piirid, siis tuli toimetuse töö seetõttu ümber korraldada. See tõigi endaga kaasa koondamised," rääkis Väljataga.

Väljataga sõnul hakkavad lisaks Kenderile Sirbis tööle Martin Luiga, Robert Kurvits ja Tõnu Õnnepalu.

Sirbi Facebooki seinale postitati aga täna kella 11.10 paiku sõnum, milles teatati, et toimetus on tegutsenud ikka nõukogu nõuannete kohaselt.

"Noh toimetus ei oska selle kohta ju midagi arvata ning ega SA Kultuurileht juhatajagi on ses osas ju ikka toiminud nii nagu nõukogu on soovitanud. Seega küsige edaspidi algallikatest: Urmas Klaas (SA Kultuurileht nõukogu esimees), Piret Saluri, Paavo Nõgene, Evelin Karindi-Kask, Asta Trummal. Ärge laske end häirida nende esmalt tagasihoidlikust loomusest oma rolli kirjeldamisel," seisis postituses.

Suhtekorraldaja Ivo Rull ei ole samuti nõus sellega, et Urmas Klaas valikusse ei sekkunud. "Võin umbes tunniajase konkursi käigus toimunud vestluse põhjal kinnitada, et komisjonis oli kahtlemata kõige aktivisem ning juhtivam persoon Urmas Klaas," kirjutas Rull oma Facebooki lehel.

Rull mainis ka, et paraku ei vastanud ta nõuetele, ehkki on lõpetanud Tartus ajakirjanduse eriala, töötanud erinevates väljaannetes ja viimased 18 aastat meediaga igapäevaselt lävinud.