Terrorismivastase võitluse dokumendiga uuendatakse seniseid terrorismivastase võitluse põhialuseid ja eesmärke, millest lähtuda terrorismi ennetamisel, avastamisel ja terrorismiga seotud hädaolukordade lahendamisel.

Otsuse eelnõu esitamise ajendiks on see, et viimane tegevuskava pärineb 2006. aastast ja eelnõu algatajate hinnangul on seitsme aasta jooksul maailmas aktuaalsed terrorismiohud muutunud. Lisaks on aset leidnud šokeerivad sündmused, nagu eesti jalgratturite vangistamine Liibanonis ja Breiviki rünnak Norras. Peale selle on järjest aktuaalsemad küberrünnakud ja piraatlus rahvusvahelistes vetes. 

Küberkurjategijad

Samuti tuleb arutlusele kolme eestlase väljaandmine Ameerika Ühendriikidele. Korralduse eelnõu esitas justiitsminister Hanno Pevkur ja selle ajendiks on USA justiitsministeeriumi taotlus Eestile, mis näeb ette kolme küberkuritegudes kahtlustatava väljaandmist.

ERRi andmetel on kõnealused kodanikud Dmitri Jegorov, Timur Gerassimenko ja Konstantin Poltev, kes osalesid DNS Changeri-nimelise pahavara töös.

Riigiprokuratuuri süüdistuse järgi suunas grupeering arvutikasutajad
pahavara kasutades reklaamlehtedele, mille tulemusena said süüdistatavad
internetireklaami vahendusfirmadelt tasu. DNS Changeri abil nakatati vähemalt neli miljonit arvutit umbes sajas erinevas riigis.

Pahavara võimaldas kontrollida nakatatud arvutite internetiseadeid, et suunata kasutajaid määratud lehtedele ja aadressidele või takistada teatud veebilehtede külastamist.

Samuti oli pahavaraga võimalik asendada veebilehtede sisu, sh reklaame ja linke. Kontrollides sel viisil nakatatud arvutite internetiliiklust, oli pahavara haldajatel võimalik suunata arvutite kasutajaid klikkima määratud reklaame, mille eest saadi tasu internetireklaami vahendamisega tegelevatelt äriühingutelt.