Politsei valveputka Vene saatkonna ees pandi põlema ning saatkonna territooriumile loobiti kive ja ilutulestikurakette. Mõned paremäärmusliku rahvuslik-radikaalse leeri (ONR) liikmed püüdsid ka üle saatkonna tara ronida, vahendab Poola Raadio.

„Huligaansusele ja Viini konventsiooni rikkumisele pole mingit vabandust,“ ütles Poola välisministeeriumi pressiesindaja Marcin Wojciechowski.

Iseseisvusmarsist võtsid osa kümned tuhanded marurahvuslased. See algas pärast seda, kui ametlik paraad, mida juhtis president Bronisław Komorowski, oli lõppenud.

Politsei arreteeris kümneid inimesi, kes loopisid korravalvureid ilutulestikurakettide, pudelite ja kividega.

Kunstnik Julita Wójciki installatsioon „Vikarkaar“ Zbawiciela väljakul, mida seostatakse laialdaselt tolerantsiga homoseksuaalide suhtes, pandi põlema. See oli äsja taastatud pärast eelmisi süütamisi.

Tuletõrjujaid loobiti kivide ja pudelitega, kui nad püüdsid põlengut kustutada.

„Meil on tegemist mitmesajast inimesest koosneva grupiga, kelle eesmärk on seaduserikkumine,“ ütles politsei pressiesindaja Mariusz Sokołowski.

Kella 17 ajal teatas politsei valjuhääldajate kaudu, et marss on peatatud ja kõik peavad avaliku korra ja ohutuse tagamiseks laiali minema.

ONR-i pressiesindaja Artur Zawisza ütles, et marssijatel oli täielik õigus meelt avaldada ning vägivaldsed intsidendid selle äärealadel ei tohiks viia marsi keelamiseni.

Politsei teatel sai viis politseinikku kokkupõrgetes vigastada.