Ohustatud piirkondadest Põhja-Vietnamis on evakueeritud umbes 600 000 inimest ja vähemalt kuus inimest on saanud surma, vahendab BBC News.

Hiina andis välja taifuunihoiatuse Hainani saarele, Guangdongile ja Guangxile pärast seda, kui Haiyani liikumissuund muutus.

Taifuun on märkimisväärselt nõrgenenud võrreldes viienda kategooria tormiga, mis pühkis ühe päevaga üle Filipiinide ja tõi kaasa massilise hävingu.

Nüüd klassifitseeritakse Haiyani tugevaks troopiliseks tormiks.

Kella 23-ks Eesti aja järgi esmaspäeval Hiinasse suundudes on juba tegemist troopilise madalrõhkkonnaga.

Peamine oht on vihmasadu. 48 tunni jooksul peaks maha sadama 100-200 millimeetrit sademeid, kõrgemates kohtades kuni 400 millimeetrit.

Oodata on laiaulatuslikke üleujutusi, sealhulgas Vietnami pealinnas Hanois.

Hanoi elanik Nguyen Thi Uyen ütles AFP-le, et kiirustas kaubanduskeskusse varusid soetama. „Riiulitele polnud palju alles jäänud... inimesed on mures, ostavad toitu, et jätkuks mitmeks päevaks,“ ütles vietnamlane.

Teatatakse, et pealinnas on tõusnud hinnad.

Vietnami rahvuslik telekanal VTV teatas, et Haiyani põhjustatud tugev vihm ja üleujutused on riigi keskprovintsides juba tapnud kuus inimest.

Varem liikus Haiyan üle Vietnami Cồn Cỏ saare ja Quảng Trị provintsi.

“Kõik 250 inimest saarel, sealhulgas elanikud ja sõdurid, evakueeriti maa-alustesse varjenditesse, kus on piisavalt toitu mitmeks päevaks,” teatas ajaleht Tuổi Trẻ.

Kõikidele alustele on antud korraldus sadamatesse naasta. Mitusada siseriiklikku ja rahvusvahelist lendu on tühistatud. Põhja-Vietnamis on koolid esmaspäeval enamasti suletud.

Hiinas andis riiklik meteoroloogiakeskus välja punase taifuunihoiatuse, mis neljaastmelisel skaalal kõrgeim.

Hainani saareprovintsi lähistel jäi kadunuks ühel kaubalaeval olnud kuus inimest.

Üle 13 000 inimese evakueeriti Sanya kuurordist Hainanil.

Hainani lennuväljal on tühistatud või edasi lükatud üle 200 lennu.

Taifuun möödus teel Vietnami rannikule Hainani edelatipust.

Agentuuri Xinhua teatel sai Taiwani põhjaosas kaheksa inimest surma, kui lained nad merre uhtusid.

Taifuun tappis Filipiinidel ainuüksi ühes piirkonnas 10 000 inimest ja päästjad pole mõnedesse ära lõigatud piirkondadesse veel jõudnud.

Tuule kiirus oli stabiilselt 65 meetrit sekundis ja puhanguti 76 meetrit sekundis, laine kõrgus 15 meetrit ja sademeid tuli kuni 400 millimeetrit.