Hukkunute arv on ainüksi riigi keskosas juba kardetavasti rohkem kui 10 000 inimest, kuid see võib veelgi kasvada, kui saadakse katastroofipiirkonnast täpsemat informatsiooni - sideühendus piirkonnaga endiselt puudub.

Haiyan purustas terveid rannikulinnu ja hävitas ligi 80 protsenti rannikuäärsest Leyte provintsist, edastab uudisteagentuur AP Big Story.

"Võimude hinnangul mõjutas taifuun umbes 4,3 miljoni inimese elu 36 provintsis. Hävinenud on tuhanded kodud, teed on läbimatud ja inimesed vajavad toiduaineid, joogivett, varjualust sideühendust ja elektrivoolu," ütles maailmaorganisatsiooni humanitaarabikoordinaator Valeria Amos.

Ameerika Ühendriikide kaitseministeerium andis pühapäeval mõista, et kuna saareriigi valitsus edastas otsese ametliku abipalve, saadetakse taifuunist laastatud Filipiinidele abiks otsingu- ja päästelaevu, lennukeid, helikoptereid, päästevarustust ja ohtralt humanitaarabi, edastab Washington Post.

Kõrgeima ehk viienda kategooria torm Haiyan ründas Leyte ja Samari saari kuni 6-meetriste lainetega, liikudes läbi riigi tihedalt asustatud kesk- ja lõunaosa, marutuul puhus iiliti rohkem kui 105 meetrit sekundis, kõrgeimad lained ulatusid aga suisa 15 meetrini, edastab uudisteportaal Daily Mail.

Nüüdseks kolmanda kategooria taifuun jõuab esmaspäeva hommikul Vietnami, mille rannikualadelt on juba praegu evakueeritud enam kui 600 000 inimest.

AP Big Story andmetel kimbutab Filipiini saari keskmiselt 20 suurt tormi aastas, 2012. aasta talvel sai taifuunis Bopha surma rohkem kui 2000 inimest.

Eesti välisministeerium hoiatab, et seoses troopilise tormi järelmõjudega nagu üleujutused, ulatuslikud elektrikatkestused, transpordipiirangud soovitatakse olla äärmiselt ettevaatlik, järgida kohalike võimude juhiseid ja korraldusi, uudiseid ning võimalusel vältida ohtlikke piirkondi.

Hädaolukorras on alati võimalik konsulteerida välisministeeriumi valveametnikuga telefonil +372 53 01 9999 või +372 6377 000 (24h).