Nimelt küsis Leedu Delfi ajakirjanik president Ilveselt intervjuu käigus, et viimane annaks riigi, kus kehtib juba kolmandat aastat euro, esindajana nõu selle kohta, milliseid vigu enne ja pärast euro kasutusele võtmist vältida.

"Eestile on euro toonud palju positiivset - suurenenud on otseinvesteeringute maht, valuuta on usaldusväärsem, paljud protsessid on sujuvamad. Enne euro kasutusele võtmist on hea ja ohutu, kui te olete väike riik, sest see tähendab, et ka teie valuuta on samuti väike. Isegi kuigi meil on fikseeritud kurss, mis kehtib meile kõigile, on ikkagi parem, kui on olemas valuuta, mida hinnatakse kogu maailmas," vastas Ilves.

President lisas, et peale eurot on reisimine muutunud kergemaks nii turistidele kui ka kohalikele elanikele.

"Olen ka juba öelnud, et hindade tõus Eestis esimesel euroaastal oli väiksem, kui Leedu inflatsioonimäär samal aastal. Euro ise ei põhjusta hindade tõusu. Ainuke probleem on inimeste käitumine, kui nad proovivad hinda tõsta. Tegelikult euro hoopis alandab hindu, sest nii on palju kergem neid eri riikidega võrrelda," lisas Ilves.

Ilves soovitas leedukatel ka aasta enne eurole üleminekut viia läbi kampaania inimeste seas, kes sooviksid euro tõttu hinda tõsta, et nad seda ei teeks.

Küsimusele, et miks elavad eestlased paremini, kui leedukad, vastas aga Ilves, et tema arvates see nii ei ole.

"Erinevus on väga väike. Kui võrrelda palku Lätis, Leedus ja Eestis, siis on erinevus olemas, ent Euroopa kontekstis oleme me samal tasemel ja erinevus on väga väike," leidis Ilves.