Skandaal sai alguses sellest, kui Taro Yamamoto andis eelmisel nädalal aiapeol Akihitole üle käsitsi kirjutatud kirja keisri tähelepanu juhtimiseks. Midagi sellist pole tehtud üle sajandi, vahendab Reuters.

Keiser on Jaapanis väga tundlik teema isegi 70 aastat pärast seda, kui Akihito isa Hirohito, kelle nimel läksid Jaapani sõdurid surma Teises maailmasõjas, oma jumalikust staatusest loobus.

„Pidevates päevapoliitilistes nääklustes on konsensus, et keisrit ei tohi sellesse segada. See läks üle piiri,“ ütles Temple'i ülikooli Tokyo kampuse Aasia uuringute direktor Jeffrey Kingston. „Ja tuumaenergia on ilmselgelt Jaapanis täna suur poliitiline küsimus.“

Jaapani parlamendi ülemkoda keelas reedel Yamamotol üritustel osalemise, kus viibib keiserlik perekond, ning tegi talle karmi hoiatuse.

„Alati pea meeles, et sa oled seadusandja ega tee midagi parlamendi nime määrivat,“ öeldi hoiatuses.

Näitleja ja tuumaenergiavastane aktivist Yamamoto valiti parlamendi ülemkotta juulis. Ta ütles, et tahtis rääkida keisrile Jaapani laste ohustatud tulevikust Fukushima Daiichi tuumajaama tekitatud terviseprobleemide tõttu.

Kohe hakati aga nõudma Yamamoto parlamendist tagasiastumist. Ühe ajakirja küsitluses mõistis 90 protsenti lugejatest tema tegevuse hukka. Yamamoto vabandas varem sel nädalal „tema majesteedi tülitamise“ pärast, kuid keeldus tagasi astumast.

Viimane kord, kui Jaapani keisrile anti otse üle kiri, oli 1901. aastal, kui endine parlamendi liige protesteeris vasekaevanduse reostuse vastu. Ta arreteeriti kohapeal, kuid pani aluse kodanikeliikumisele.