"Minu esimene orkaan. Alustuseks 600 km läbimõõduga Yolandaks kutsutud super-orkaan, millesarnast pole 23 aastat Cebu näinud. Mõnes Filipiinide piirkonnas on evakuatsioon. Tuul tormab 215 km/t, kohati 250 km/tunnis," kirjutas Vill oma Facebooki lehel.

Lisaks rääkis Vill Delfile, et täna pole võimalik tänaval enam liikuda, sest tugev tuul hoiab paigal.

"Hommik äratas meid vihma, tugeva tuulega ning ärevate uudistega, et superorkaan Yolanda on Cebus 23 aasta tugevam. Tänavale jõudes polnud eilsest Aasiale omasest kaootilisest liiklusest midagi järel ning kesklinna magistraalidel sai ihuüksi poseerida, sest polnud inimesi ega
masinaid. Mõne hetke pärast polnud võimalik enam liikuda, sest tugev tuul hoidis paigal," kirjeldas Vill.

Eile Filipiinide suuruselt teise linna Cebusse jõudes ei viidanud Villi sõnul aga lähenevale orkaanile muud kui ajalehe- ja teleuudised.

"Plaanisime edasi sõita Boholi saarele, kus alles oktoobris oli maavärin ja praeguseni paljud inimesed elavad telkides, aga laevaliiklus oli peatatud ning kaluripaadid merelt tagasi kutsutud. Tuult polnud ja meri oli sile," meenutas Vill.

Internetiturundaja Meelis Vill peatub talvel perega Filipiinidel ja Indoneesias.

Reedel jõudis Filipiinide keskmistele saartele selle aasta võimsaim taifuun, mis sundis miljoneid inimesi ohutumatesse kohtadesse põgenema või tormivarjenditesse minema.

Viienda kategooria torm Haiyan ründas Leyte ja Samari saari 5-6-meetriste lainetega, liikudes Filipiinide tihedalt asustatud kesk- ja lõunaosa suunas, vahendab Reuters.

ohus on üle 12 miljoni inimese, sealhulgas Filipiinide suuruselt teise linna Cebu umbes 2,5 miljonit elanikku, ning piirkonnad, mis pole endiselt üle saanud 2011. aasta ohvriterohkest tormist ja 7,1 magnituudisest maavärinast eelmisel kuul.

„Supertaifuun jõudis maale tuule kiirusega 87 meetrit sekundis. See muudab Haiyani senistel andmetel tugevaimaks troopiliseks tsükloniks (taifuuniks), mis maismaale jõuab,“ ütles USA orkaaniekspert Jeff Masters.

Sellise tugevusega taifuunid ja tsüklonid võivad puruks kiskuda tormikindlad varjendid tohutu rõhu tõttu, mille need tekitavad, see võib välja imeda seinu ja lennutada pealt hoonete katuseid, teatavad insenerid.