Terroristid üle maailma on muutnud ajalehes The Guardian avaldatud paljastuste tõttu juba oma taktikat, teatasid luurejuhid. Al-Qaida ja teised fanaatikud jälgivad huviga Ühendkuningriigi luuremeetodite paljastamist, mis on seadnud ohtu operatsioonid ja teinud kahju aastateks, vahendab Daily Telegraph.

Luurejuhid esinesid selliste hoiatustega ajaloolisel aruandmisel parlamendi eest, kus kolme Briti agentuuri, siseluureteenistuse MI5, välisluureteenistuse MI6 ja valitsusside peakorteri (GCHQ) juhid andsid esimest korda avalikkuse ees tunnistusi.

Luurejuhid kasutasid seda võimalust Guardiani ja USA rahvusliku julgeoleku agentuuri (NSA) endise kaastöötaja Edward Snowdeni paljastuste ründamiseks ning kurtsid, et nende töö on nüüd palju, palju raskem kui viis kuud tagasi.

90-minutilise kuulamise ajal parlamendi luure- ja julgeolekukomitees teatas MI5 juht Andrew Parker, et alates 2005. aasta 7. juulist on paljastatud 34 Suurbritannia-vastast terrorivandenõu, kuid Ühendkuningriigis on endiselt mitu tuhat äärmuslast. MI6 juht Sir John Sawers rõhutas, et tema spioonid ei ole „James Bondid“, kes tegutsevad isoleeritult võitlustandril.

GCHQ direktor Sir Iain Lobban lükkas ümber väited, et julgeoleku- ja luureagentuurid soovivad õigust kõikehõlmavale jälitustegevusele, et saaksid nuhkida iga kodaniku järel.

„Ma võin teile öelda, et Snowdeni lekked on tekitanud palju kahju, need on seadnud operatsioonid ohtu. On selge, et meie vastased hõõruvad kahjurõõmust käsi. Al-Qaida jälgib seda huviga,“ ütles Sawers.

Sawersi sõnul muutub selle tulemusena üha keerulisemaks riigile vajalike luureandmete saamine. MI6 juht seadis kahtluse alla, kas ajakirjanikel on piisavalt hea positsioon, et hinnata oma avaldatu mõju.

Lobban teatas, et tunneb kogu skandaali otseseid tagajärgi, ning hoiatas, et on tõendeid, et terroristid reageerivad juba nendele paljastustele, mis muudab nende avastamise keerulisemaks.

„Me oleme viimase viie kuu jooksul näinud pea igapäevast arutelu mõnede meie sihtmärkide vahel. Me oleme näinud, et terrorirühmitused Lähis-Idas, Afganistanis ja mujal Lõuna-Aasias arutavad neid paljastusi spetsiifilises mõttes, selles mõttes, et milliseid kommunikatsioonipakette nad kasutavad, millistele kommunikatsioonipakettidele nad tahaksid üle minna,“ ütles Lobban. „Me oleme päriselt näinud vestlusi erinevates rühmitustes, sealhulgas kodule lähemal, kus arutatakse selle üle, kuidas vältida nüüd haavatavateks peetavaid kommunikatsioonimeetodeid või kuidas valida kommunikatsioone, mida nad nüüd peavad ligipääsmatuteks.“

Küsimusele, kas need vestlused on otseselt seotud hiljutiste paljastustega jälitustegevuse kohta, vastas Lobban: „See on otsene tagajärg. Ma võin seda selgesõnaliselt öelda.“

„Ülemaailmse meediakajastuse mõju muudab meie töö tulevastel aastatel palju, palju raskemaks,“ nentis Lobban.

MI5 juht Parker ütles komiteele, et Suurbritannias toetavad vägivaldset äärmuslust tuhanded isikud. Parkeri sõnul on terrorismiturism – Briti kodanike välismaale terroriväljaõppele sõitmine, et siis tagasi rünnakuid kavandama tulla – väga tähtis osa ohust, millega Suurbritannia silmitsi seisab.

„Selles riigis on pidevalt olnud terroriaktide katseid,“ ütles Parker. „Alates 7/7-st on olnud 34 terrorismivandenõud, millest enamik on nurjatud agentuuride ja politsei aktiivse jälitustegevuse ja sekkumise abil. Paar tükki neist on läbi kukkunud, sest need lihtsalt ebaõnnestusid. Plaani ei õnnestunud ellu viia.“