"Täna kogunenud Tallinna volikogus on 32 asendusliiget. Üle 40 protsendi volikogu liikmetest, kes valimistel seadsid enda kandidatuuri üles ja osutusid valituteks, on tegelikkuses osutunud peibutuspartideks," märkis valimisliidu Vaba Tallinna Kodanik juht Karli Lambot.

Niisuguse koosseisuga volikogu ei väljenda valimisliidu juhi sõnul valijate tahet ja selle mandaat on nõrk ning küsitav.

Mähe Seltsi juhatuse liige Erik Vest ütles, et valimisliit on tellinud õigusliku analüüsi halduskogude koosseisude nimetamisele ning kaalub kohtusse pöördumist.

"Peame ekslikuks linnavõimude tõlgendust linna põhimäärusest, mille kohaselt ei taheta halduskogudesse arvata kandidaate nende valimistulemuste põhjal vastavas ringkonnas, vaid arvesse läheb ülelinnaline tulemus, mis soosib suurparteisid," rääkis Vest.

Ta tõi näiteks, et valimistel saadud häälte arvu järgi peaks Kesklinna halduskogu 21-st kohast kuuluma viis Vaba Tallinna Kodaniku kandidaatidele.

"Linnavõimu tõlgendus linna põhimäärusest on vastuolus määruses deklareeritud põhimõttega, et kohalike asjade üle otsustamisel peavad olema kaasatud kohalike elanike esindajad," sõnas Vest.

Tallinna uus 79-liikmeline volikogu kogunes täna esimesele istungile, kus valitakse linnavolikogule uued juhid.

Valimisliit Vaba Tallinna Kodanik on laiapõhjaline valimisliit, mis pälvis tänavusel kohaliku omavalitsuse valimisel 8783 tallinlase toetuse, jäädes 0,99-protsendiga ülelinnalise valimiskünnise alla, kuid saavutades näiteks Pirital 7,7, Kesklinnas 7,05 ja Nõmmel 5,29 protsendi valijate toetusest.