Santose sõnul ületasid kaks lennukit Colombia õhupiiri reedel, lennates Venezuelast Nicaraguasse. Taas sisenesid pommitajad Colombia õhuruumi tagasiteel, kuid väljusid sealt, kui nende juurde saadeti Colombia õhujõudude kaks hävituslennukit IAI Kfir, vahendab Reuters.

„Et need on sõjaväe ja valitsuse lennukid, pidid nad luba taotlema, aga ei teinud seda. Me palusime lihtsalt, et välisministeerium koostaks vastava teate Venemaa valitsusele,“ ütles Santos pärast Colombia valitsuse julgeolekualast intungit.

Sõjaväeallikas teatasid Reutersile, et Vene lennukite näol oli tegemist pommitajatega Tu-160, mis lendasid Venezuela rannikulinnast Maiquetiast Nicaragua pealinna Managuasse. Allikate teatel sisenesid pommitajad Colombia õhuruumi San Andrési ja Providencia saarestiku kohal Kariibi meres.

Eelmisel aastal lükkas Haagi rahvusvaheline kohus tagasi Nicaragua nõude Colombiale kuuluvatele saartele selles saarestikus, kuid laiendas Nicaragua mandrilava ja majandusvööndit saartelähedaste veteni, kus on suured kalavarud ja arvatakse olevat ka suured naftavarud.

Colombia on nimetanud kohtu otsust kohaldamatuks ning hoiab vaidlusaluseid vesi endiselt oma kontroll all, mistõttu on Colombia ja Nicaragua vahelised pinged kasvanud.

Venemaa on investeerinud miljardeid dollareid OPEC-i liikme Venezuela naftasektorisse ja pakkunud krediiti Vene relvastuse ostmiseks. Ka Nicaragua on teatanud plaanidest osta Vene sõjavarustust.