USA rahvusliku julgeoleku agentuuri (NSA) endise kaastöötaja Edward Snowdeni lekitatud dokumentidest selgub, et GCHQ opereerib koos USA ja teiste partneritega elektrooniliste nuhkimisjaamade võrgustikku, mis asuvad diplomaatilistel objektidel üle maailma. Kogutakse andmeid asukohariikide kohta, vahendab The Independent.

Ameeriklaste „nuhkimispesa“ saatkonna juures Berliinis – vähem kui 150 meetri kaugusel Suurbritannia diplomaatilisest esindusest – arvatakse olevat suletud eelmisel nädalal, kui USA püüdis hoida võimalikult väikestena kahjusid, mida tekitasid paljastused, et kuulati pealt Saksamaa liidukantsleri Angela Merkeli telefonikõnesid.

NSA dokumendid koos aerofotode ja informatsiooniga varasema luuretegevuse kohta Saksamaal viitavad sellele, et Suurbritannial on oma salajane pealtkuulamisjaam kiviviske kaugusel Bundestagist ja Merkeli kantseleist. Kasutatakse kõrgtehnoloogilisi seadmeid, mis asuvad saatkonna katusel.

„Kui GCHQ-l on pealtkuulamisjaam Ühendkuningriigi Berliini saatkonna juures, on selgelt sihikul poliitikud ja ajakirjanikud. Kas need inimesed on ohtlikud?“ küsis Saksamaa roheliste esindaja Euroopa Parlamendis Jan Albrecht. „Euroopa Liit on palunud David Cameroni valitsusel seletada GCHQ tegevust Euroopas, kuid valitsus on keeldunud seda tegemast, väites, et ei kommenteeri oma tegevust rahvuslike julgeolekuhuvide kaitsmisel. Vaevalt on see Euroopa koostöö vaimus. Me ei ole vaenlased.“

„Me ei kommenteeri luureküsimusi,“ vastas Cameroni ametlik pressiesindaja, kui tal paluti esmaspäeva õhtul Albrechtile vastata.

Saksa telejaama ARD infrapunakujutised paistavad näitavat, et USA saatkonna nuhkimisjaam, mis asub anonüümses katusekorteris, suleti pärast seda, kui Merkel ütles president Barack Obamale, et sellist asja nagu nuhkimine sõbralike riikide vahel lihtsalt ei tehta.

Jaama valgusjälg kahanes eelmisel nädalal dramaatiliselt ning pole täheldatud, et seadmeid oleks uuesti tööle pandud.

Pealtkuulamisbaasis, mis on peidetud kastisarnasesse ehitisse spetsiaalsete kiudklaasist akendega, mis ei lase läbi valgust, küll aga raadiolaineid, töötasid koos NSA ja USA luure keskagentuuri CIA agendid ülisalajases üksuses, mida nimetatakse erikogumisteenistuseks (SCS). Vaatamata skandaalile paistab, et Saksa võimud ei ole tähele pannud või siis protestinud teise jälituskeskuse vastu Briti saatkonnas.

Ühe NSA dokumendi järgi sulges Washington hiljuti osa sajast SCS-i jaamast saatkondades üle maailma ja andis osa tööd üle GCHQ-le, mis asub Cheltenhamis. 2010. aastal oli SCS-il Euroopas 19 jaama, sealhulgas Berliinis ja Frankfurdis.

Pealtkuulamisega tegelevate saatkonnatöötajate tegelikud ülesanded pole teada suuremale osale nende kolleegidest.

Aerofotodel Briti saatkonnast Berliinis võiks pealtkuulamiskeskus paikneda valges, tsilindrikujulises, telgilaadses ehitises, mida pole tänavalt kerge märgata. Ehitis on seal olnud alates saatkonna avamisest selles asukohas 2000. aastal.

Ehitis on väga sarnane GCHQ külma sõja aegse pealtkuulamisjaamaga Lääne-Berliinis nüüdseks maha jäetud Teufelsbergi objektil, kust jälgiti Ida-Saksamaa ja Nõukogude Liidu sidet.

Saatkonnas asuva keskuse seadmete abil on võimalik pealt kuulata mobiiltelefone, lugeda wi-fi andmeid ja püüda kinni pikamaasuhtlust kogu Saksamaa pealinnas, sealhulgas lähedalasuvate parlamendi- ja valitsushoonete sidet.