Morten Storm, kes töötas informaatorina viis aastat, lõi Kenya terroristiga nimega Ikrima lähedased suhted. Ikrimat peetakse vastutavaks rünnakute kavandamise eest Kenyas Somaalia rühmituse al-Shabab heaks, vahendab CNN.

Taani kodanik Storm ütles CNN-ile, et 2012. aasta märtsis pakkus Taani julgeoleku- ja luureteenistus PET talle CIA nimel miljon Taani krooni (134 000 eurot), kui ta juhatab ameeriklased Ikrimani, kes oli USA mereväe eriüksuse SEAL varem samal kuul toimunud operatsiooni sihtmärk. SEAL-id korraldasid haarangu al-Shababi kompleksis Barawes Somaalia rannikul, kuid Ikrima põgenes.

Storm ütles CNN-ile, et ta oleks võinud Westgate'i ründamise plaanidest haisu ninna saada, kui oleks veel lääne luure heaks töötanud. Kuid tema suhe PET ja CIA-ga lõppes 2012. aasta keskel erimeelsuste tõttu ühe Jeemenis toimunud missiooni üle.

„Mind pani tõsiselt nördima teadmine, et Ikrima võis olla seotud Westgate'i terrorirünnakuga. See paneb mind väga nördima, sest seda oleks saanud peatada ja ma olen kurb, et ei saa sellesse sekkuda,“ ütles Storm.

CIA keeldus Stormi väiteid kommenteerimast ning PET pressiesindaja ütles CNN-ile: „Me ei saa kinnitada ega ümber lükata, et oleme kunagi Morten Stormi tundnud.“

Kenya terrorismivastase võitluse allikad teatasid CNN-ile, et usuvad, et Ikrimal oli Westgate'i rünnakus käsi sees, nagu ka mitmetes teistes Kenya-vastastes vandenõudes viimase kahe aasta jooksul, sealhulgas kavas rünnata Kenya parlamenti 2011. aasta lõpus.

Stormi sõnul võttis ta Ikrima esimest korda lääne luureteenistuste radariekraanile 2008. aastal, kui kohtus temaga Nairobis. 2009. aasta kevadel kohtus ta temaga samas kohas uuesti. Al-Shababi kõrgetasemeline tegelane Abdelkadir Warsame oli saatnud Ikrima Stormiga kohtuma, et võtta vastu elektroonilisi seadmeid al-Shababi ühe juhi jaoks. Ikrima ei teadnud aga, et Storm töötas PET, CIA ja Briti välisluureteenistuse MI6 heaks ning seadmetesse olid peidetud lutikad.

Seadmed olid väidetavalt mõeldud Saleh al-Nabhanile, kes on 1998. aastal Nairobis toimunud USA saatkonna pommirünnaku üks peamisi kavandajaid. Mitu kuud hiljem tapeti Nabhan SEAL-ide rünnaku käigus. Stormi kontaktid al-Shababis ütlesid talle, et usuvad, et Nabhan tapeti üle antud seadmete abil, kuid süüdistasid madalama astme kullerit.

Pärast al-Shababi kahe liikme enesetapupommirünnakut Ugandas Kampalas 2010. aasta juulis ütles Ikrima Stormile, et tal on nüüd keeruline temaga Nairobisse kohtuma tulla. Edaspidi hoiti ühendust krüpteeritud e-posti abil.

2010. aasta alguses viis Storm Ikrima kokku USA-Jeemeni islamivaimuliku Anwar al-Awlakiga, kes oli selleks ajaks hakanud juhtima Araabia poolsaare al-Qaida operatsioone lääneriikide vastu. Stormi sõnul koostati ühine plaan lääne ründamiseks: Ikrima pidi saatma al-Shababi värvatud, sealhulgas lääne inimesed, Jeemenisse terrorismiväljaõppele, kust nad pidi saadetama Somaaliasse või lääneriikidesse tegusid tegema.

Storm usub, et Ikrima suhe Awlakiga ja lääneriikidelt salaja saadud varustuse üleandmine võimaldas Ikrimal kiiresti al-Shababi hierarhias tõusta.

Stormi sõnul oli Ikrima võrgustiku keskmes, mis ühendas terroriste Somaalias, Kenyas, Jeemenis ja lääneriikides. Ta tegeles peamiselt välismaalt tulnud võitlejatega, sealhulgas lääneriikide elanikega, kes ühinesid al-Shababiga, mistõttu oli tal ainulaadne võimalus kavandada terrorirünnakuid Ida-Aafrikas ja Euroopas.

Ikrima intelligents, keelteoskus ja sidemed muutsid ta al-Shababi jaoks hindamatuks. Kahe endise sõbra sõnul on ta nüüd strateeg ja planeerija, mitte võitleja.

„Ta on osa luuremeeskonnast. Ta räägib viit keelt – norra, suahiili, araabia, somaali ja inglise – ja see asetab ta al-Shababis juhtkohale,“ ütles üks Ikrima kaaslasi CNN-ile.

Arvatavasti alla 30 aasta vana Ikrima sündis Kenyas Mombasas keskklassi somaallaste perekonda, kellel oli veresidemeid ka al-Insi hõimuga Jeemenis, mistõttu õnnestus tal hiljem luua suhted Araabia poolsaare al-Qaidaga.

Perekond kolis Nairobisse, kui Ikrima oli noor. Sõbrad meenutavad teda väga usklikuna, kuid samas meeldis talle ka väga marihuaanat tõmmata.

2004. aastal kolis Ikrima Norrasse. Ta sai ajutise reisidokumendi, kuid ei sulandunud kunagi Norra ühiskonda ja hakkas radikaliseeruma.

Ikrima vaadete väljakujunemisel mängis ilmselt suurt rolli Etioopia vägede rünnak Somaalia islamikohtute liikumise vastu 2006. aastal, mida Ikrima selle liikmena otseselt ise koges. See pani Ikrima Stormi sõnul džihaadile pühenduma.

Norrasse naastes öeldi Ikrimale, et tema asüülitaotlus on tagasi lükatud ning ta kolis mitmeks kuuks Londonisse. 2008. aastal lahkus Ikrima lõplikult Euroopast ja naasis Ida-Aafrikasse.

Lääne terrorismivastase võitluse ametnikud kardavad, et Ikrima maine pühasõdalaste ringkondades üle maailma paranes tugevalt USA operatsioonist pääsemise tõttu ja see võib julgustada teda uusi rünnakuid kavandama.

„Al-Shabab kaitseb teda lõpuni. Nad annavad talle kogu ööpäevaks ihukaitsjad, nad tagavad, et ta ei ole kunagi ohus, ükskõik kuhu ta Somaalias läheb,“ ütles Ikrima endine kaaslane CNN-ile.