Tomasica haud on üks 445-st seni teadaolevast Bosnia loodeosas leitud haudadest, kuhu on sealsete sõdade tagajärjel inimesi maetud, vahendab Reuters.

Selle haua olemasolust on teatud aastaid, kuid senini polnud teada selle täpset asukohta.

22. oktoobril toodi hauast välja 18 inimese jäänused. Kõik ohvrid - mehed, naised ja lapsed - olid maha lastud. Tunnistajate sõnul maeti Tomasica hauda aga ligikaudu 1000 inimest. Osad neist maeti aga hiljem sealt ümber.

Bosnia kadunud inimeste instituudi teatel oli haua asukoht seni teada vaid kohalikele Bosnia serblastele, kes olid selle koletu veretöö tunnistajaks, kuid vaikisid aastaid.

Kohalik nimega Suad Zeric elas Bosnia sõja ajal aastatel 1992-1995 üle kolm sõjaväelaste laagrit ning nüüd suutis ta tuvastada Tomasica hauast leitud surnukehadest enda onu oma.

"Ma otsisin enda nelja onut ning jumala abiga olen leidnud ühe neist, Mehid Mrkalj`i. Loodan leida ka ülejäänud kolm - Kasim`i, Latif`i and Sakib`i. Kadunud on ka teisi sugulasi, naabreid ja sõpru. Tänu jumalale, et see haud leiti ja mõned koletud teod päevavalgele tulevad," ütles Zeric Reutersile.