Riigikogu rahanduskomisjoni esimees Sven Sester teatas kolmapäeval ETV otsesaates Foorum tasuta koolitoidust rääkides, et „varem või hiljem me peame ka siin jõudma vajaduspõhisuseni. Kas kõigil on vajadus koolitoidule?"

„Isegi taolise mõttega mängimine pole mitte ainult ülimalt kohatu, vaid ka ohtlik. Eesti riigi üks parimaid sotsiaalpoliitilisi otsuseid oli see, kui 2002. aastal seati tasuta koolitoit sisse kuni põhikooli lõpuni. Viimane aeg on laiendada seda edasi ka gümnaasiumiosale,“ ütles sotsiaalkomisjoni liige Helmen Kütt.

Sotsiaaldemokraadid esitasid 2014.aasta riigieelarvele muudatusettepaneku eesmärgiga kindlustada ka kõik gümnaasiumis õppivad noored tasuta koolilõunaga.

Küti sõnul näitab vajaduspõhiste lastetoetuste sisuline läbikukkumine, kus napp lisaraha pole jõudnud enamikuni prognoositud peredest, kui libe tee on katsetada uute vajaduspõhiste „projektidega.“

„Eesti peaks lõpuks võtma eeskuju Soomest, kes alustas kõigi laste koolitoidu kinnimaksmisega rasketel sõjajärgsetel aastatel, sest poliitikud mõistsid, et lapsed on riigi tulevik ning tasuta koolitoit prioriteet,“ rääkis Kütt.

„Koolitoidu laiendamine on riigile rahaliselt igati jõukohane. Koolitoit on paljude laste jaoks ainuke soe toidukord päevas – tema parem kättesaadavus on nii laste tervise kui nende parema koolis edasijõudmise huvides,“ lisas ta.