Lisaks Soome innovatsioonile paistavad Venemaad vähemalt sama palju huvitavat Soomes elavate vene päritolu laste asjad, vahendab Ilta-Sanomat.

„Medvedev räägib Kataineniga venekeelseid lapsi puudutavate konfliktide lahendamise tähtsusest,“ pani oma uudise pealkirjaks agentuur ITAR-TASS.

ITAR-TASS-i intervjueeritud allikas Venemaa valitsusest teatas, et lasteteema on Soome ja Venemaa suhetes kesksel kohal.

„Venemaa peab endiselt esmatähtsaks mehhanismi leidmist, millega kindlustataks kahepoolne koostöö laste õiguste tagamiseks nendes konfliktiolukordades, mida tekib Soomes elavates venekeelsetes ja segaperekondades,“ tsiteeris ITAR-TASS valitsuse allikat.

Uudisest selgus, et Venemaa ei ole rahul seni loodud informatsioonivahetusmeetoditega lasteteemadel. Soome on näiteks andnud Venemaale üle nimekirja lastekaitse kontaktisikutest ja lasteteemal on peetud mõningaid Soome ja Vene ametnike ühiseid seminare.

Venemaa on varem nõudnud, et Soome peab moodustama koos Venemaaga ühise „lastekomisjoni“, mis hakkaks tegelema venekeelsete laste olukorraga Soomes. Soome pole aga soovinud sellist komisjoni luua, vaid on rõhutanud, et Haagi konventsioon ja Soome omad lastekaitseseadused on probleemi lahendamiseks piisavad.

ITAR-TASS-i uudises lastekomisjoni seekord nimepidi ei mainita, kuid teatatakse, et Venemaa nõuab „ekspertide efektiivset dialoogi“.